Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Import

EÚ zintenzívnila humanitárnu a potravinovú pomoc pre Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom tejto podpory je okrem iného zvýšiť nedostatkovú potravinovú pomoc a výživu, poskytnúť dodávky vody a zdravotníckeho materiálu a zaistiť prístrešky pre ľudí v núdzi.

Brusel 26. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že EÚ vyčlenila ďalších 68 miliónov eur vo forme humanitárnej pomoci, ktorá sa má poskytnúť prostredníctvom partnerských organizácií už pomáhajúcich Palestínčanom v Pásme Gazy a v celom regióne.

Cieľom tejto podpory je okrem iného zvýšiť nedostatkovú potravinovú pomoc a výživu, poskytnúť dodávky vody a zdravotníckeho materiálu a zaistiť prístrešky pre ľudí v núdzi.

V piatok oznámená podpora na rok 2024 navyšuje celkovú humanitárnu pomoc EÚ pre Palestínčanov v núdzi v pásme Gazy a v okolitom regióne na 193 miliónov eur.

Komisia potvrdila, že naďalej pokračuje operácia EÚ v podobe humanitárneho vzdušného mostu na pomoc ľuďom v Pásme Gazy, ktorá zaisťuje prepravu životne dôležitých zásob poskytovaných humanitárnymi partnermi a členskými štátmi EÚ. Na piatok naplánovaný let dodá Palestínčanom ďalšie núdzové zásoby; dva ďalšie lety sú naplánované na prvý májový týždeň. EÚ od októbra 2023 zabezpečila 48 humanitárnych letov, ktoré prepravili viac než 2000 ton pomoci dodanej humanitárnymi partnermi a niekoľkými členskými štátmi EÚ.

Únia okrem toho financovala dva konvoje prepravujúce viac než 130 ton pomoci v podobe núdzových prístreškov, zdravotnej pomoci, vody a hygienických potrieb, ktoré darovalo Írsko a ďalší humanitárni partneri. Položky naložené v Dubaji sa už prepravujú a do Pásma Gazy prídu cez Jordánsko. Komisia monitoruje prepravu a v prípade potreby je pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc.

EÚ zároveň otvorila dva sklady v Pásme Gaze - v meste Rafau a v strednej časti enklávy -, s celkovou rozlohou 1500 metrov štvorcových, ktoré sú k dispozícii humanitárnym partnerom.

Komisia upozornila, že hrozná humanitárna situácia v Pásme Gaze dosiahla kritickú úroveň pre 2,2 milióna obyvateľov, čo vedie k vysokému počtu obetí medzi civilnými obyvateľmi a zvyšuje riziko hladomoru.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)