Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Európski ľudovci si trúfajú na úspech v európskych voľbách v roku 2014

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ, ktorý sa zúčastňuje tvorby nových programových téz EĽS dnes uviedol, že aj napriek tejto situácii si ľudovci trúfajú byť úspešní .

Brusel 8. mája (TASR) - Európska ľudová strana (EĽS) sa pripravuje na svoj veľký októbrový snem v Bukurešti, na ktorom pripraví program na ďalšie desaťročie v období, keď konzervatívna pravica stráca moc vo viacerých členských štátoch EÚ. Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ, ktorý sa zúčastňuje tvorby nových programových téz EĽS dnes uviedol, že aj napriek tejto situácii si ľudovci trúfajú byť úspešní v celoeurópskych voľbách v roku 2014, ktoré určia nové zloženie Európskeho parlamentu.

Historický prvý slovenský eurokomisár, ktorý sa v Bruseli zúčastňuje na príprave nového programu EĽS pre nasledujúce desaťročie, v rozhovore pre TASR uviedol, že táto celoeurópska strana má najväčšie a najrozsiahlejšie skúsenosti a veľký potenciál do budúcnosti.

"Bola prvou, ktorá vznikla ako spoločná európska štruktúra. Má opakovane najväčšie zastúpenie v Európskom parlamente, ale aj vo väčšine vlád jednotlivých krajín. A to platí aj pre zloženie Európskej komisie," uviedol Figeľ. A dodal, že je presvedčený o tom, že EĽS tento potenciál môže potvrdiť aj v roku 2014.

"Chceme k tomu prispieť kvalitným a zaujímavým programom, ktorý strana prijme na kongrese v októbri v Bukurešti," poznamenal Figeľ. Dodal, že prvýkrát sa takýto kongres koná v "našej" časti Európy, čiže na území nových členských štátov EÚ a to znamená, že aj nové členské štáty prostredníctvom svojich sredo-pravicových strán môžu prispieť k tvorbe programu, ktorý určí tvár EĽS na ďalšie desaťročie. Predtým sa veľké kongresy EĽS konali v Aténach (1992) a Berlíne (2001).

Slovenský politik uviedol, že EĽS v posledných európskych voľbách na rozdiel od socialistov bola lepšie pripravená najmä v personálnej oblasti, keď ponúkla kandidáta na predsedu Európskej komisie, čo socialisti neurobili.

"Považovali sme túto personálnu pripravenosť za veľmi dôležitú pre voľby. Chceme aj naďalej ponúkať ľudí, ktorí splnia všetky očakávania a ktorí obstoja ako osobnosti pri budúcich rozhodnutiach. Toto budeme rozvíjať aj pri voľbách v roku 2014," povedal Figeľ o politike európskych ľudovcov v najbližšom období.

Figeľ priznal, že výhrou Francoisa Hollanda vo Francúzsku stráca EĽS silného partnera, avšak dodal, že dlhšia pauza možno francúzskej pravici dodá čas na reflexiu a na nový nádych. Doplnil, že Francúzsko bolo a zostáva jedným z neoddeliteľných motorov jadra EÚ a bude dôležité, aby táto krajina bola aj naďalej ekonomicky a politicky plne angažovaná v prospech európskeho spoločenstva.