Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Indonézski študenti sa učia v Nitre pestovať pšenicu

Foto: TASR/Ján Siman

Štúdium indonézskych študentov na nitrianskej SPU je výsledkom spolupráce medzi univerzitou, spoločnosťou Osivo Zvolen, Solary Istropolis a indonézskou univerzitou Andalas.

Nitra 18. apríla (TASR) – Päť indonézskych študentov sa od začiatku tohto týždňa na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre učí pestovať pšenicu. Študenti absolvujú na univerzite trojmesačný študijný pobyt, ktorého súčasťou je aj prax v Osive Zvolen. Podľa rektora SPU Petra Bielika absolvujú indonézski študenti základný program pestovania pšenice v anglickom jazyku a získajú všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú pestovania tejto plodiny. S výučbou indonézskych študentov počíta univerzita aj v ďalších semestroch.

Štúdium indonézskych študentov na nitrianskej SPU je výsledkom spolupráce medzi univerzitou, spoločnosťou Osivo Zvolen, Solary Istropolis a indonézskou univerzitou Andalas. Memorandum o spolupráci v programe pestovania pšeníc v Indonézii, v rámci ktorého sa budú riešiť problémy výberu odrôd, testovania adaptácie na pestovateľské podmienky, fenológie, kvality zrna, tolerancie proti biotickým a abiotickým faktorom prostredia podpísali predstavitelia akciovej spoločnosti Osivo Zvolen, SPU a University Andalas 11. októbra minulého roka. SPU zohráva funkciu nezávislej výskumnej a vzdelávacej inštitúcie, ktorej úlohou je ponúknuť know-how a školenie odborných pracovníkov v oblasti poľnohospodárstva, predovšetkým v oblasti pestovania špeciálnych druhov obilnín vhodných pre oblasť Indonézie. Potreba pestovať pšenicu v Indonézii vyplýva podľa veľvyslanca tejto krajiny na Slovensku Harsha Edwana Joesoefa z globalizácie. „Prieskumy potvrdili, že stále viac obyvateľov našej krajiny obľubuje cestoviny, pizzu, chlieb. Pšenicu na ich výrobu musíme dovážať,“ uviedol.

Pšenicu na experimentálnej báze zasiali odborníci z Osiva Zvolen v Indonézii vlani, zber úrody v októbri bol podľa riaditeľa firmy Rudolfa Zajaca úspešný. Podľa neho sa dá pšenica pestovať aj v tropických podmienkach, dokonca podnebie v Indonézii umožní až dve úrody ročne.