Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Klimatické zmeny sú aj na Slovensku čoraz citeľnejšie, tvrdí doborník

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

„Tohtoročné leto bude teplejšie najmenej o 0,5 °C v porovnaní s dlhodobým priemerom z obdobia 1951-1990," informoval profesor Milan Lapin.

Bratislava 29. júna (TASR) – Klimatické zmeny sú aj na Slovensku každým rokom citeľnejšie. Ich vývoj bude pokračovať i v budúcnosti, preto je potrebné prijať účinné opatrenia na elimináciu potenciálnych škôd, TASR informoval profesor Milan Lapin z Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Univerzity Komenského v Bratislave.

„Tohtoročné leto bude teplejšie najmenej o 0,5 °C v porovnaní s dlhodobým priemerom z obdobia 1951-1990. Už niekoľko mesiacov je v porovnaní s dlhodobým priemerom teplejšia celá severná pologuľa, najmä oblasť okolo severného pólu a kontinenty. V strednej Európe sa očakávajú síce celkové úhrny zrážok v medziach normálu, no vzhľadom na to, že budú pravdepodobne prevládať zrážky z prehánok a búrok, môžu sa vyskytnúť značné územné rozdiely,“ povedal Lapin.

Následkom klimatických zmien ubúda aj krajinských dažďov. Podľa Lapina sú tieto dažde spojené s prechodom výrazných zvlnených frontov alebo tlakových porúch cez strednú Európu s relatívne chladnejším počasím. „V posledných dvoch desaťročiach boli všetky letá teplejšie ako dlhodobý priemer z obdobia 1951-1990. Niektoré veľmi výrazne, v roku 2003 až o 3,5 °C. Často bolo teplé počasie aj na jar. Zaznamenali sme nielen častejšie a ničivejšie suché obdobia, ale aj veľmi daždivé epizódy,“ zdôraznil Lapin.

Preto je potrebné na Slovensku postupne realizovať adaptačné opatrenia, ktoré sa nachádzajú v národných správach SR o zmene klímy a majú eliminovať škody vplyvom oteplenia o 2 až 4 °C do roku 2100, pričom sa očakáva aj významná zmena režimu zrážok. „Spomínajú sa tam aj opatrenia v poľnohospodárstve a lesníctve pri zmene odrodovej a druhovej skladby plodín a drevín. V jednotlivých rezortoch je potrebné nadviazať na uvedené správy a tiež na novšie výsledky výskumu v problematike klimatickej zmeny," dodal Lapin.