Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Konferencia o študentských financiách

Ilustračné foto Foto: TASR

Študenti, ktorí najviac zaujali porotu svojimi prácami s ekonomickou tematikou, sa zúčastnili študentskej konferencie v rámci projektu Poznaj svoje peniaze. Uskutočnila sa v Senci koncom apríla.

Sereď 22. mája (TASR) - Projekt Poznaj svoje peniaze, ktorý má pomôcť mladým ľuďom naučiť sa manažovať svoje financie, reaguje na meniace sa podmienky života mladých ľudí a ich životné potreby. Výrazne podporuje rozvoj ich osobnosti, hlavne ich zodpovedné správanie, etické rozhodovanie a kritické myslenie. „Nadácia pre deti Slovenska realizuje tento projekt od roku 2001. Študentská konferencia sa uskutočnila ôsmykrát. Každý rok prihlásia mladí ľudia na konferenciu 60 až 70 prác z celého Slovenska, za osem rokov to bolo približne 500 študentských prác. Odborná komisia každý rok vyberie približne 17 najlepších, ktoré postupujú na konferenciu. Hlavným cieľom je zdieľať skúsenosti, prezentovať svoje názory v témach finančnej gramotnosti a hľadať inovatívne riešenia,“ prezradila pre Školský servis TASR o projekte Aneta Chlebničanová, projektová manažérka Nadácie pre deti Slovenska. Dodala, že medzi ďalšie, nemenej dôležité ciele patrí naučiť mladých ľudí rozvíjať životné zručnosti a kriticky myslieť.K tomuto cieľu mladým ľuďom pomohli dva dni strávené na konferencii.
V prvý deň sa rozprávali o možnostiach zlepšenia projektu Poznaj svoje peniaze po obsahovej i formálnej stránke. Diskutovala s nimi Aneta Chlebničanová a autorka učebných textov Mária Hankociová. Program bol zameraný najmä na správnu prezentáciu, pretože vyvrcholením celého programu bola piatková prezentácia prác v centrále Slovenskej sporiteľne v Bratislave pred odbornou porotou. „Nadácia Slovenskej sporiteľne hľadala kvalitný projekt, ktorý rozvíja finančnú gramotnosť na školách. Spolupracujeme spolu tri roky. Je to veľmi korektný, múdry a etický partner,“ pokračovala Aneta Chlebničanová. Ako ďalej poznamenala, konferenčná sála v budove centrály Slovenskej sporiteľne sa vybrala zámerne, pretože spĺňala nielen požiadavky na kvalitnú konferenciu, ale zámerom bolo aj „cítiť sa dobre“. Samotná konferencia prebiehala v dvoch fázach. Odbornú porotu tvorili Mária Hankociová - expert programu, autorka textov a materiálov, Aneta Chlebničanová – manažérka programu, Zuzana Kolčáková – projektová manažérka, Ľudovít Čábi – finančný manažér a Ján Fukas – expert. Víťazmi boli vlastne všetci, ktorí mali možnosť sa konferencie zúčastniť. Ceny sa rozdávali iba za originalitu a najlepšie využitie vedomostí v praxi.
Všetky vedomosti však boli nadobudnuté formou e-learningu. Projekt Poznaj svoje peniaze je celý o výučbe cez internet. Program bol ocenený Cenou Ministerstva školstva SR za projekt s mimoriadnym prínosom pre vzdelávanie. “E-learningová forma je stále vnímaná ako netradičná forma vyučovania medzi učiteľmi aj študentmi. Uvedomelé surfovanie po internete spojené s výučbou je pre študentov a ich rodičov motivujúce. E -learning znamená pre nás nielen klikanie správnych odpovedí, ale aj vyjadrovanie svojich názorov a hľadanie rôznych riešení a prístupov,“ uzavrela Aneta Chlebničanová z Nadácie pre deti Slovenska.

Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď