Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Legendy o kniežati Pribinovi pokrstili písmenami hlaholiky

Na snímke zľava riaditeľka nitrianskej ZŠ Kniežaťa Pribinu Iveta Miková, viceprimátor Nitry Štefan Štefek a spisovateľ Ladislav Spišiak krstia písmenami hlaholiky knihu Legendy o kniežati Pribinovi v nitrianskej Synagóge. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jej autorom je Ladislav Spišiak, ktorý 21 legiend z čias vlády nitrianskeho kniežaťa spísal na motívy žiakov ZŠ, ktorá nesie práve Pribinovo meno.

Nitra 18. júna (TASR) – V nitrianskej Synagóge dnes písmenami hlaholiky pokrstili knihu Legendy o kniežati Pribinovi. Jej autorom je Ladislav Spišiak. Ten však 21 legiend z čias vlády nitrianskeho kniežaťa spísal na motívy žiakov základnej školy (ZŠ), ktorá nesie práve Pribinovo meno.

Ich prácu vyzdvihol aj nitriansky viceprimátor Štefan Štefek, ktorý ocenil, že sa žiaci aj so svojimi pedagógmi aktívne zapojili do prípravy osláv 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. "Ktorá škola, ak nie ZŠ kniežaťa Pribinu by sa mala podieľať na knihe venovanej legendám o tomto vladárovi? Verím, že budete vo svojej tvorbe pokračovať," skonštatoval na dnešnom krste publikácie.

Ďalšie pokračovanie v literárnej činnosti si želá aj riaditeľka školy Iveta Miková. "Tým, že sme uviedli túto knihu do života, zažala sa na literárnom nebi jedna nová hviezda a ja si želám, aby táto hviezda nebola jediná, ale aby sme sa rozbehli a takýchto kníh bolo viac," povedala.

Autor knihy Ladislav Spišiak si spoluprácu s deťmi pochvaľoval. Ako pripomenul, v začiatkoch o pripravovanej knihe hovoril so 150 školákmi, od ktorých získal 50 námetov na legendy o nitrianskom kniežati. Všetky boli zakomponované do príbehov. "Do tvorby knihy sa nakoniec zapojilo 48 detí, ktorých mená sú, samozrejme, v knihe uvedené. Bol som prekvapený ich znalosťami a tým, ako dokázali pracovať s literatúrou a hľadať si informácie v knihách i na internete. Samozrejme, že nám pomáhali aj odborníci z Archeologického ústavu, ktorý nám poskytli fotografie nálezov viažucich sa na jednotlivé legendy. Neoceniteľné boli aj odborné konzultácie s riaditeľom Ponitrianskeho múzea Antonom Števkom, ktorý dohliadal na to, aby v príbehoch neboli nejaké faktické chyby. Už nám zostáva len dúfať, že sa kniha bude čitateľom páčiť," dodal Spišiak.