Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Leto prináša so sebou aj riziká

Foto: archív TASR

Aj samotné cestovanie na dovolenku prináša so sebou mnoho rizík. Cesta, ale aj neznáme prostredie môžu priniesť dovolenkárom viaceré komplikácie

Sereď 8. augusta (TASR) - Leto v nás evokuje nielen pohodu a pekné počasie s predstavou slnečných lúčov, vody a oddychu, ale prináša so sebou aj niektoré riziká, o ktorých je potrebné vedieť. "Keď sa vyhneme týmto nástrahám, leto bude hneď krajšie, hovorí Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako si dovolenku a letné dni užiť v zdraví? Čomu sa vyvarovať a ako sa chrániť? Aj samotné cestovanie na dovolenku prináša so sebou mnoho rizík. Cesta, ale aj neznáme prostredie môžu priniesť dovolenkárom viaceré komplikácie, ako sú napríklad infekcie, alergie, úrazy a drobné poranenia. Nebezpečná je aj nadmerná záťaž organizmu pri vysokých teplotách.




V záujme predchádzania potenciálnym zdravotným problémom sa cestujúcim odporúča, aby si v dostatočne dlhom čase pred cestou naplánovali návštevu svojho lekára,“ radí Lenka Skalická hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Zároveň zdôrazňuje, že obzvlášť dôležité je to u osôb, ktoré cestujú do trópov a subtrópov, teda najmä krajín s nižším hygienickým štandardom. Lekár po informovaní oboznámi pacienta s možnými rizikami a poskytne mu rady, ako sa týmto nebezpečenstvám čo najlepšie vyhnúť. Môže to byť očkovanie alebo samoliečba v priebehu cesty pomocou liekov.

„Rady lekára musia vychádzať z podrobnejšieho rozpisu plánovanej cesty. Niektoré ochorenia sa môžu prejavovať už počas cesty, alebo ihneď po návrate. Väčšina ochorení sa prejaví najneskôr do 6-12 týždňov. U niektorých ochorení ako napr. u malárie môže dôjsť k príznakom až po polroku až roku. V prípade ochorenia sa treba hneď po návrate skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba lekára informovať o ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhý čas.

Matej Horňák, Obchodná akadémia Sereď