Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

M. ZEMKOVÁ: Ľudia, ktorí odišli zo spravodajstva, neboli kľúčovými

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa generálnej riaditeľky verejnoprávneho média Miloslavy Zemkovej televíziu skutočne opustili traja spravodajcovia, ktorí odišli pracovať k ministrom novej vlády.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Informácie o tom, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) prišiel po marcových parlamentných voľbách o veľký počet spravodajcov, nie je pravdivá.

Podľa generálnej riaditeľky verejnoprávneho média Miloslavy Zemkovej ich počet naopak od začiatku roku vzrástol aj napriek tomu, že televíziu skutočne opustili traja spravodajcovia, ktorí odišli pracovať k ministrom novej vlády. Medzi nimi sú napríklad Magda Tóth-Želeňáková a Zuzana Gulová, ktoré odišli pracovať na ministerstvo pôdohospodárstva.

"Rozhodne nejde o žiadne zemetrasenie v spravodajstve a rozhodne nejde o odchod kľúčových ľudí v spravodajstve... My sme predpokladali, že sa toto stane," povedala šéfka telerozhlasu počas rokovania Rady RTVS.

Voči hodnoteniu Zemkovej sa však ohradila bývalá redaktorka verejnoprávnej televízie Gulová. Pripomenula, že v redakcii spravodajstva pracovala viac ako sedem rokov, počas ktorých pripravila 1300 reportáži. "Vyprosujem si od pani Zemkovej akékoľvek posudzovanie mojej práce... STV, ktorá ma novinársky vychovala, ma, žiaľ, nielenže nevedela zaplatiť, ale ani presvedčiť, že v tejto práci mám pokračovať," konštatovala v stanovisku pre médiá. Svoj odchod zdôvodnila vyčerpanosťou a demotivovanosťou pokračovať v práci. Nízke finančné ohodnotenie redaktorov na rokovaní potvrdila aj samotná Zemková.

Odmietla pritom výčitky člena rady Vladimíra Slováka na margo nevyváženej kvality niektorých spravodajských príspevkov. Podľa nej verejnoprávne médium nedokáže ponúknuť dostatočné finančné ohodnotenie svojim zamestnancom a je bežné, že po získaní skúsenosti odchádzajú do súkromného sektora.

V centre spravodajstva Slovenského rozhlasu počet interných zamestnancov od začiatku roka vzrástol o jednu osobu na 73 ľudí a počet externistov až o 5 ľudí na 54. Zvýšil sa aj počet televíznych redaktorov a moderátorov. K 15. aprílu ich bolo 85 zamestnaných interne a ďalších 25 externe.