Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili na okresy Revúca a Detva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15.000 hektárov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 23. apríla (TASR) - Mimoriadna situácia v súvislosti s lykožrútovou kalamitou platí od pondelka (22. 4.) aj v okresoch Revúca a Detva. Dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného úradu (OÚ) Banská Bystrica, ktoré zverejnili viaceré samosprávy.

V okrese Brezno mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní vyhlásili ešte v polovici marca. K vyhláseniu mimoriadnej situácie aj na území okresov Revúca a Detva podľa OÚ dochádza na základe monitorovania situácie a informácií krízového štábu, štátneho podniku Lesy SR a Správy Národného parku (NP) Muránska Planina, z ktorých "je zrejmý presah živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu medzi okresmi Brezno, Detva, Revúca".

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15.000 hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.