Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Na uhorskom sneme vystúpil zvolenský poslanec Štúr na obranu ľudu

Len málokto z mladej generácie Zvolenčanov vie, že domy č. 22 a 23 na tamojšom Námestí SNP, skrývajú vo svojich útrobách aj dávne tajomstvá. Dom č. 22 (tzv. Záborského dom) napríklad v 19. storočí vlastnil Juraj Záborský, ktorý bol jedným zo spolukandidátov Ľudovíta Štúra vo voľbách do Uhorského snemu za mesto Zvolen. Spojený je ale aj s menom obchodníka Karola Langeho, ktorý bol starým otcom spisovateľky Vansovej. Foto: TASR, KOMBO snímka

Viackrát vystúpil Ľudovít Štúr ako poslanec za kráľovské mesto Zvolen na uhorskom sneme.

Bratislava 13. februára (TASR) - Päťkrát vystúpil Ľudovít Štúr ako poslanec za kráľovské mesto Zvolen na uhorskom sneme. Päťkrát tam zazneli jeho odvážne slová a revolučné požiadavky. Ako jediný mysliteľ a politik v Európe tých čias spojil požiadavku demokracie a slobody, sociálnej spravodlivosti a národných práv Slovákov od práva materinskej reči až po právo na vzdelanie a rozvíjanie kultúry. Nik iný to dovtedy v Európe neformuloval takto zrozumiteľne a nástojčivo, vrátane dovtedy nevídanej a absolútne konkrétnej požiadavky zrušenia poddanstva. Preto je Ľudovít Štúr géniom nielen slovenského národa, ale aj géniom Európy.

"Ale nechže sa vyslovím o stave chudobného ľudu nášho a o potrebe poľahčenia a polepšenia jeho lósu. To požadujú čím najsúrnejšie záujmy o budúcnosť našej vlasti, to požaduje prisluhovanie spravodlivosti a svätá vec človečenstva. Všetko toto hlasite k nám volá, aby sa už raz naposledok chudobnému ľudu lós polepšil.

Žiadame v krajine našej slobodu rozširovať a dobre máme, lebo bez tejto postati v zlom stave sa krajina nachádza a nemá opravdivej bezpečnosti.

Za slobodou ide vek náš, za slobodou ide vlasť naša, ale k uskutočneniu opravdivej slobody prísne sa vyhľadáva vzdelanosť. A zo stanoviska tohto prosím stavy a rady, aby ráčili také poriadky urobiť, podľa ktorých by sa v takzvaných elementárnych školách vo všetkom vyučovaní reč materinská zadržala, menovite v školách ľudu slovenského rečou vyučovanou slovenská ostala."


Budova uhorského snemu, kde Ľudovít Štúr vystúpil s plamennými rečami v perfektnej a rétoricky pripravenej maďarčine na obranu chudobného poddaného ľudu a slovenského národa, stojí v Bratislave na Michalskej ulici dodnes. Je v nej Univerzitná knižnica. Pamätná tabuľa na budove navždy pripomína nezabudnuteľné účinkovanie Ľudovíta Štúra v nej.

Na archívnej snímke z 20. októbra 1955 Univerzitná knižnica v Bratislave. Začiatkom októbra dali znovu do užívania v účelne adaptovanej budove na Michalskej ulici č. 1 jednu z najvýznamnejších československých vedeckých knižníc - Univerzitnú knižnicu v Bratislave. V knižnici, ktorá slúži nielen študujúcim, ale všetkým pracujúcim, je uložených vyše pol milióna spacovaných kníh, medzi nimi mnoho vzácnych starých tlačí, najúplnejšie slovenské konzervačné oddelenie, české oddelenie, bohatá zbiera slovanských tlačí, menovite sovietskej literatúry, ako aj množstvo cudzojazyčnej litaratúry od najstarších čias.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Druhú pamätnú tabuľu nájdeme priamo v interiéri budovy. Je umiestnená na stene hlavného schodišťa a pripomína kultúrny význam a účinkovanie profesora Juraja Palkoviča a jeho nástupcu i zástupcu Ľudovíta Štúra.