Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Odsúdili muža, ktorý vnikol na iránsky konzulát s falošnými granátmi

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Na miesto v okolí diplomatického úradu v Paríži hromadne nasadili vojakov aj políciu po tom, čo jeho predstavitelia hlásili votrelca, ktorý vchádza s granátom alebo pásom s výbušninami.

Paríž 23. apríla (TASR) - Francúzsky súd v pondelok neskoro večer vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov. Podľa neho išlo o reakciu na zadržanie jeho sestry iránskymi úradmi.

Agentúra AFP informovala, že k incidentu na konzuláte došlo v piatok. Muž, dlhodobý rezident Francúzska, ktorý sa pravidelne zúčastňuje na demonštráciách iránskej opozície, sa deň predtým dozvedel, že jeho sestru zadržali v Iráne.

Na miesto v okolí diplomatického úradu vo francúzskej metropole hromadne nasadili vojakov aj políciu po tom, čo jeho predstavitelia hlásili votrelca, ktorý vchádza s granátom alebo pásom s výbušninami. Polícia však u neho ani v budove nenašla žiadne výbušné zariadenia. Nemenovaný zdroj neskôr uviedol, že podozrivý mal na sebe vestu, v ktorej vreckách mal tri falzifikáty granátov.

Odsúdený muž pred súdom uviedol, že svojím konaním nechcel nikoho ohroziť, ale pomstiť sa iránskym orgánom, ktoré označil za teroristické. Súd mu tiež v rozsudku zakázal držať zbraň alebo sa znovu priblížiť k iránskemu konzulárnemu úradu.

Svedkovia podľa sudcu vypovedali, že muž "strhával vlajky" a hovoril, že "chce zomrieť". Policajným vyjednávačom sa ho podarilo presvedčiť, aby opustil budovu bez svojej bundy. Psychiatrický znalec tiež neskôr konštatoval, že muž bol v čase vykonania skutku príčetný.

Počas súdneho procesu obžalovaný dlho hovoril o politickej situácii v Iráne, čo sudcu podľa AFP prinútilo pripomenúť mu, aby sa "držal faktov".

Prokurátori uviedli, že muža v minulosti už odsúdili za podpálenie pneumatík pred vchodom na iránske veľvyslanectvo v Paríži, k čomu došlo v roku 2023.

Od začiatku protivládnych protestov v septembri 2022, podnietených smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, sú Iránci vystavení zvýšeným represiám zo strany tamojších orgánov, pripomína AFP. Amíníová zomrela po tom, ako ju v Teheráne zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.