Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Parlament Rómov hovorí o kauze Romenka

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Ide o novú kauzu netransparentného rozdeľovania peňazí na ministerstve práce pre sociálne vylúčených.Je obdobou Gorily a Sasanky,ale týka sa najmä Rómov, myslí si Ladislav Fízik.

Banská Bystrica 31. marca (TASR) - Romenkou nazvali dnes na zasadaní v Banskej Bystrici zástupcovia Parlamentu Rómov podľa nich novú kauzu netransparentného rozdeľovania peňazí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ministerstvo malo vlani na jeseň uzatvoriť zmluvy so Svetovou bankou a OSN na poradenstvo v sociálne vylúčených komunitách, avšak dodnes nie je známe, kto poradenstvo vykonáva, keďže nebola zverejnená verejná súťaž.

"Romenka je obdobou Gorily a Sasanky, ale týka sa najmä Rómov," povedal TASR predseda Parlamentu Rómov Ladislav Fízik. Aj v tejto kauze malo dôjsť k prideľovaní verejných peňazí svojim. Rozdelených malo byť takto jeden milión eur, ktoré tieto organizácie pridelili Slovensku. Žiadna rómska organizácia, zaoberajúca sa poradenstvom a zamestnávaním Rómov ale podľa Fízika nebola pre túto činnosť oslovená a ani nevie nič o vyhlásení súťaže. "Peniaze, ktoré mali byť investované do Rómov cez nerómske organizácie, akosi nedošli do cieľa," konštatoval.

Asi 60 zástupcov Parlamentu Rómov, medzi ktorými bolo 12 rómskych starostov, sa dnes zaoberalo aj výsledkami parlamentných volieb. Konštatovalo opätovný prepad rómskych kandidátov, aj keď vyzdvihli fakt, že po dlhých rokoch sa opäť do parlamentu dostal Róm, tento raz Peter Pollák za stranu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Dohodli sa tiež na liste, ktorý adresujú novej vláde a ponúknu jej opäť ako poradcov odborníkov na problémy, ktoré úzko súvisia so životom Rómov.