Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Rok sv.Cyrila a Metoda zakončili v Žilinskej diecéze sv.omšou

Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Foto: TASR/Dušan Hein

Prínos sv. Cyrila a Metoda bol podľa žilinského diecézneho biskupa v tom, že Božie slovo hovorili v reči zrozumiteľnej ľudu.

Terchová 30. decembra (TASR) – Žilinská rímskokatolícka diecéza dnes zakončila Rok svätých Cyrila a Metoda slávnostnou svätou omšou v Terchovej. V najväčšom kostole zasvätenom našim vierozvestom na Slovensku ju celebroval žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

Prínos sv. Cyrila a Metoda bol podľa žilinského diecézneho biskupa v tom, že Božie slovo hovorili v reči zrozumiteľnej ľudu. „Práve preto ho naši predkovia vedeli prijať a postupne to potom premieňalo ich život. Myslím si, že aj dnes, po 1150 rokoch, je potrebné čosi podobné. Aby sme dokázali Božie slovo hovoriť v reči zrozumiteľnej tomuto ľudu. No a pretože ono má v sebe život, verím, že postupne bude zvnútra pretvárať ľudí,“ skonštatoval Galis.

Rok sv. Cyrila a Metoda Galis vyhlásil na pôde Diecézneho centra v Žiline 14. februára 2012 pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestov a zahŕňal rôzne aktivity, putovania, adorácie, stretávania či sympóziá. „Všetko mohlo napomôcť k tomu, aby sme sa zvnútra premieňali. Lebo navonok sa dá fasáda hocikedy urobiť. To vydrží chvíľku a zmizne. Ale to, čo sa pretvára zvnútra, že Božie slovo má v sebe silu meniť náš život, to bude mať potom efekt aj navonok. A tak sa chcem nádejať, že toto bude v budúcnosti ovocím jubilejného roku v našej diecéze. Že to slovo sa v každom jednom z nás znovu stane telom a že posilňovaní ním budeme vládať žiť,“ povedal žilinský diecézny biskup.