Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Škola fotografovania pre NAJtalentovanejšie deti

Foto: TASR

Sú talentované, kreatívne, ich pohľad na svet však formuje iná perspektíva života. V nej bojujú nielen s vlastnými telesnými obmedzeniami, ale neraz aj predsudkami okolia.

Bratislava 19. júla (TASR) - Prekonať bariéry zdravotne znevýhodneným deťom pomohol nový projekt „Škola fotografovania pre NAJtalentovanejšie deti“. Takmer 40 detí, v troch slovenských mestách a jeden špičkový fotograf. To je stručné zhrnutie školy fotografovania podporenej Nadáciou VÚB. Netradičnú školu fotografovania absolvovali deti pod vedením renomovaného českého fotografa Ondřeja Pýchu v uplynulých týždňoch v Žiline, Detve a v Košiciach. Fotograf Ondřej Pýcha patrí medzi popredné Osobnosti českej módnej a reklamnej fotografie a jeho fotografiu napríklad použila aj Alanis Morissete na obale svojho prvého DVD. Známy fotograf a jeho asistenti na základe individuálneho prístupu pomohli v rámci projektu zvládnuť slovenským deťom základy fotografovania, a to v teoretickej, ale i praktickej rovine. Každý z troch kurzov bol rozdelený na tri časti. Deti absolvovali teóriu v rozsahu štyroch až piatich hodín, kde boli oboznámené so základnými pojmami a postupmi pri fotografovaní. Následne sa priamo v teréne učili fotografovať za pomoci profesionálov a výsledky stoja naozaj za to.
Foto: TASR
„Deti sú mimoriadne vnímavé a senzitívne. Veľmi ma prekvapili svojim vlastným pohľadom na svet, ktorý sa im otvoril cez objektív fotoaparátu. Ich záverečné práce sú mimoriadne vydarené“ povedal renomovaný český fotograf Ondřej Pýcha. Malí fotografi si vyskúšali aj prácu Ondřeja, ktorému stáli pred objektívom už desiatky českých, slovenských, ale i zahraničných celebrít. Úlohy „modelu“ sa v tomto prípade zhostila herečka Karin Haydu. Všetky záverečné práce posúdila porota zložená z profesionálov, ale i laikov, najlepšie z nich boli odmenené hodnotnými cenami.
„Som presvedčený, že deti so zdravotnými problémami sa môžu plnohodnotne realizovať, ak im to je zo strany okolia umožnené. Škola fotografovania môže byť dokonca pre mnohé z nich novou štartovacou čiarou, dať im zmysel života a výrazne posilniť ich sebavedomie“ uviedol na záver projektu odborný garant, fotograf Ondřej Pýcha.

„Disabledphotographers vo svete“: Fotografovanie sa stalo zábavou, ale i oceňovanou prácou pre množstvo zdravotne postihnutých ľudí v Európe. Len vo Veľkej Británii napríklad už niekoľko rokov existuje asociácia tzv. “disabledphotographers“, ktorá združuje takýchto umelcov, pomáha vystavovať ich diela a pravidelne o nich informuje širokú verejnosť.

Škola fotografovania pre NAJtalentovanejšie deti