Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Španielska futbalová federácia vymenovala Rochu za prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rocha zastával túto funkciu dočasne a zostal jediným kandidátom.

Madrid 26. apríla (TASR) - Španielska futbalová federácia (RFEF) v piatok vymenovala Pedra Rochu za nového prezidenta. Na tejto pozícii nahradil Luisa Rubialesa, ktorý odstúpil v septembri minulého roka.

Rocha zastával túto funkciu dočasne a zostal jediným kandidátom. "Pedro Rocha bol vyhlásený za nového prezidenta Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF) po tom, ako získal podporu väčšiny členov zhromaždenia tejto inštitúcie, ktorá riadi španielsky futbal," uviedla federácia vo vyhlásení podľa AFP.

Tento týždeň sa španielska vláda rozhodla dohliadať na škandálom postihnutú organizáciu "v reakcii na krízu federácie." Keď sa vo štvrtok stretla Národná športová rada španielskej vlády (CSD), ktorá rozhodla o vytvorení výboru na dohľad nad federáciou, Rochu neodvolala, čo umožnilo RFEF vymenovať 69-ročného Rochu za šéfa.

Hlavný španielsky športový súd vydal správu, v ktorej sa uvádza, že RFEF, ktorú po odstúpení Rubialesa dočasne viedol Rocha, prijala v tomto období rozhodnutia "nad rámec svojich kompetencií". Práve správa športového súdu viedla k štvrtkovému rozhodnutiu CSD o dohľade nad federáciou.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Európska futbalová únia (UEFA) vydali vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom vyjadrili "veľké znepokojenie" nad situáciou okolo RFEF. "FIFA a UEFA sa budú snažiť získať ďalšie informácie, aby posúdili, do akej miery môže vymenovanie CSD (výboru), ovplyvniť povinnosť RFEF riadiť svoje záležitosti nezávisle a bez neprimeraných zásahov vlády," uviedli.

Rubiales skončil vo svojej funkcii po tom, čo v lete pobozkal na ústa reprezentantku Jennifer Hermosovú a tá ho za to zažalovala. Rubiales a jeho Rocha sú vyšetrovaní v súvislosti s korupciou a praním špinavých peňazí. Španielsko má spolu s Portugalskom a Marokom organizovať MS v roku 2030.