Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Import

Spoznaj Staré Mesto: Návšteva Františkánskeho kostola

Foto: Tomáš Zubčák/TASR

Vďaka projektu Spoznaj Staré Mesto žiaci bratislavských škôl spoznávali históriu Bratislavy a obdivovali krásy nášho hlavného mesta

Bratislava 12. júna (TASR) - Žiaci Základnej školy Milana Hodžu v Bratislave sa v piatok 8. júna zúčastnili na pokračovaní projektu Spoznaj Staré Mesto. Na začiatku školského roka sme boli v rámci tohto projektu na prehliadke historického centra Bratislavy a neskôr sme robili projekt o Bratislavskom hrade.
So spolužiakmi sme uplynulý piatok navštívili gotický Františkánsky kostol. Najprv naše cesty viedli do Loretánskej kaplnky. Sprievodkyňa nám vyrozprávala rôzne zaujímavosti, napr. že je to najstarší kostol v Bratislave postavený v 13. storočí. Táto kaplnka je vystavaná na spôsob domčeka Panny Márie, ktorý sa z Nazaretu presúval až do pútnického mesta Loreto v Taliansku. Pozreli sme si aj kaplnku sv. Jána evanjelistu, ktorú dal postaviť sám richtár Jakub. Sú tam umiestnené sochy, napríklad socha sv. Alžbety.
Z tejto kaplnky sme sa presunuli do krypty kostola. Do nej viedli strmé schody, ktorých som sa aj ja trochu bál. Sú tu pochovaní viacerí františkáni. Povedali nám, že existuje ešte jedna krypta pod kostolom, kde boli pochovaní ľudia napadnutí morovou epidémiou, ale ešte sa nenašli dvere do nej.
Po prehliadke krypty sme vyšli tými istými schodmi von a prešli sme okolo svätyne k relikvii svätého Reparáta. Sv. Reparát bol mučeník a diakon zo 4. storočia. Do roku 1769 bol pochovaný v Ríme, ale na žiadosť kardinála bol presunutý do tohto kostola. V truhle bola už len kostra, ktorá bola oblečená v odeve tej doby. Veľmi ma to zaujalo, pretože tieto pozostatky sú staré už viac ako 1600 rokov a stále sú v celku.
Na bočnom oltári Františkánskeho kostola sa nachádza krásna pieta z 15. storočia, zaujímavý je aj oltár Zvestovania Pána, čo je oficiálny názov kostola. Značné škody na tomto kostole spôsobili aj zemetrasenia v prvej polovici 17. storočia.
Posadali sme si do lavíc, kde prišiel priestor na naše otázky. Neskôr sme navštívili záhradu, okolo ktorej sa nachádza kláštor. V tejto časti kostola sa naša prehliadka skončila.
Táto návšteva, ale aj iné časti projektu Spoznaj Staré Mesto, nám zväčšili poznatky o centre mesta, o jeho najväčšom bohatstve, kam chodia turisti aj z iných častí sveta obdivovať jeho krásy. Dozvedeli sme sa veľa o histórii Bratislavy, hlavne o dejinách Starého Mesta.

Tomáš Zubčák, 11 rokov, ZŠ s MŠ Milana Hodžu, Bratislava