Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 18. apríla 2024 - 11.45 h.



Bratislava - Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Na snímke vpravo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Zmeny mali podľa ministra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.
Na snímke Branislav Zurian. Vľavo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR Martin Baumann



Bratislava - Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorý poslanci posunuli dnes do druhého čítania. O právnej norme rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Poslanci parlamentu začali dnes tretí rokovací deň 12. schôdze. Prebrali návrh na zmeny v zložení parlamentných výborov, voľbu overovateľa a vymenovanie náhradného člena stálej delegácie. Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vyzvala na podporu dnešného Dňa narcisov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje po 28. raz Liga proti rakovine. Spolu s výkonnou riaditeľkou organizácie Evou Kováčovou povzbudila k pripnutiu narcisu ako prejavu solidarity a nádeje. Obe zdôraznili význam prevencie.
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) finančne prispieva do zbierky pri príležitosti 28. ročníka Dňa narcisov v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) finančne prispieva do zbierky pri príležitosti 28. ročníka Dňa narcisov v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Návrh zákona z dielne SNS na prenos rekreačných poukazov z detí na seniorov ocenila Jednota dôchodcov Slovenska.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Košice - Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska prvýkrát potvrdili v Košiciach. Samičky komára ručne odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie počas teplotne nadpriemerných mesiacov február a marec.



Washington - Geopolitické konflikty, ako sú vojny na Ukrajine a Blízkom východe, predstavujú podľa štátov združených v skupine G7 vážne riziko pre svetové hospodárstvo. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G7 po zasadnutí vo Washingtone v spoločnom vyhlásení včera opäť apelovali na Rusko, aby ukončilo agresiu proti Ukrajine.



Peking - Európa chce od Číny dve veci - zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na Ukrajine a zníženie nerovnováhy v obchode. Vývoz čínskeho tovaru do Európskej únie totiž vlani prevýšil dovoz z bloku do Číny o 291 miliárd eur. Nie je pritom jasné, či niečo dosiahne na oboch frontoch.
Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková



Brusel - Lídri členských krajín EÚ sa dnes ráno vrátili do budovy Európskej rady v Bruseli, aby pokračovali v ekonomickej časti mimoriadneho dvojdňového samitu. Témou ich rokovaní je hospodárska budúcnosť EÚ s dôrazom na ochranu jednotného trhu, budovanie únie kapitálových trhov a konkurencieschopnosť.



Brusel/Frankfurt nad Mohanom - Úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) sa môžu v júni znížiť, ale zostanú dostatočne reštriktívne tak dlho, ako to bude potrebné. Vyhlásil to dnes viceprezident ECB Luis de Guindos.



Washington - Spoločnosť Tesla plánuje napriek zamietavému rozhodnutiu súdu opätovne predložiť svojim akcionárom návrh na vyplatenie mnohomiliardovej odmeny pre generálneho riaditeľa Elona Muska.



Bratislava - Rezort diplomacie podporí na letných olympijských hrách v Paríži, ktoré sa konajú od 26. júla do 11. augusta, slovenských reprezentantov aj fanúšikov. Na ministerstve zahraničných vecí včera podpísali šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár s prezidentom Slovenského olympijského a športového výboru Antonom Siekelom vykonávací protokol k memorandu o spolupráci.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Rím - Taliansky futbalový klub Juventus Turín prehral súdny spor s Cristianom Ronaldom v súvislosti s odložením výplat počas pandémie koronavírusu. Podľa rozsudku musí portugalskému útočníkovi zaplatiť takmer desať miliónov eur. Prípad sa týka platieb, ktoré boli odložené v priebehu sezóny 2020/2021. Juventus tvrdil, že 39-ročný Portugalčan sa vzdal svojho platu dobrovoľne.
Na archívnej snímke portugalský futbalista Cristiano Ronaldo.
Foto: TASR - Jaroslav Novák