Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Študentov čakajú na internátoch turnikety či vynovená jedáleň

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Na vysokoškolských internátoch Družba a Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny sa cez leto uskutočňujú opravy a rekonštrukcie. Aj napriek tomu poskytujú cez prázdniny ubytovanie širokej verejnosti.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Na vysokoškolských internátoch Družba a Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny prebiehajú cez leto opravy a rekonštrukcie.

Študenti tak od nového akademického roka čaká napríklad vynovená jedáleň či turnikety.

V týchto dňoch ubytúvajú až 128 cudzincov

Obidva internáty napriek rekonštrukciám poskytujú cez prázdniny ubytovanie širokej verejnosti. Mlyny majú momentálne 2700 ubytovaných, z toho 128 cudzincov. "Tri bloky átriových domčekov máme prázdne, pretože tam kompletne rekonštruujeme sociálne zariadenia," hovorí riaditeľ internátov Mlyny Róbert Gula. Okrem toho prebieha aj štandardná údržba, teda maľovanie či výmena podláh. Podľa Gulu sa študenti a stravníci môžu tešiť na september. "Jedáleň Venza totiž podstupuje estetické úpravy. Myslím, že výsledok bude príjemným prekvapením pre všetkých." Ďalšou novinkou na Mlynoch bude od septembra 2012 turniketový systém do všetkých objektov (Internát Ľ. Štúra, Átriové domky, Manželské internáty), ktorý sa momentálne prevádzkuje v skúšobnom režime.

Nové tapety, okná či radiátory
Vysokoškolský internát Družba ponúka počas prázdnin ubytovacie služby hostelového typu na študentských izbách aj pre širokú verejnosť. Ubytovacie priestory sa museli obsadiť tak, aby sa nenarušil harmonogram plánovaných letných opráv a rekonštrukcií. "Niektoré študentské izby dostanú nové tapety, okná, balkónové dvere, radiátory a novú podlahovú krytinu," približuje riaditeľ Družby Ivan Daňo. Rekonštruuje sa vonkajšie schodisko v areáli, kotolňa, časť spoločných a prevádzkových priestorov, vymieňajú sa strešné zvody a kanalizácia. Okrem toho sa vykonáva aj štandardná údržba. "Naša bežná kapacita je 2400 lôžok. Ubytovanie poskytujeme študentom najmä Prírodovedeckej, Lekárskej a Právnickej fakulty UK. Medzi ubytovanými mávame aj okolo 120 zahraničných študentov," hovorí Daňo.

Mlyny sú najväčším ubytovacím zariadením na území bývalého Československa. Svoje kapacity - vyše 6600 lôžok poskytujú predovšetkým študentom Univerzity Komenského, v menšej miere aj poslucháčom iných vysokých škôl a neštudentom.