Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Súdy: Susedské spory možno riešiť aj právnou cestou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ak riešenie situácie zmierom nie je možné, nasledovať by podľa Vojčíka malo zaslanie predžalobnej mimosúdnej výzvy.

Bratislava 1. mája (TASR) - Susedské spory možno riešiť aj právnou cestou. Upravuje ich Občiansky zákonník, podľa ktorého má každý právo na to, aby svoj majetok nerušene užíval. Najčastejšie sa ľudia pri nich sťažujú na obťažovanie zo strany susedov hlukom, zápachom, odpadom alebo napríklad tienením. Poukázal na to partner právnickej firmy Vojčík & Partners Leo Teodor Vojčík.

V prípade vzniku susedského sporu prichádza podľa Vojčíka najprv do úvahy pokus o neformálne riešenie, a to oslovením suseda a pokusom o zmier. "Ak napriek snahe k dohode nedôjde a zo strany suseda naďalej dochádza k zásahu do nerušeného, pokojného užívania majetku, možno sa domáhať ochrany a dosiahnutia zmieru v obci, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza," ozrejmil Vojčík s tým, že nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany aj na súde.

Ak riešenie situácie zmierom nie je možné, nasledovať by podľa Vojčíka malo zaslanie predžalobnej mimosúdnej výzvy. Na jej spísanie však odporúča osloviť advokáta, ktorý správne naformuluje znenie výzvy a požiada o nápravu.

Pokiaľ ani predžalobná výzva situáciu nevyrieši, je podľa Vojčíka potrebné podať žalobu na príslušnom súde. Ak vec neznesie odklad, môže človek podať spolu so žalobou aj návrh na neodkladné opatrenie, prostredníctvom ktorého súd dočasne obmedzí suseda v jeho protiprávnom konaní, vysvetlil.

"Po úspechu v konaní v prípade nerešpektovania rozhodnutia súdu zo strany žalovaného suseda sa môže žalobca, v tomto prípade sused, do ktorého práv bolo neoprávnene zasiahnuté, domáhať výkonu priznaného práva prostredníctvom súdneho exekútora," dodal.