Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

SÚHRN: Militanti z hnutia Hamas zaútočili na Izrael

Dym stúpa z výbuchu na palestínsku bytovú vežu po izraelskom leteckom útoku v meste Gaza, sobota 7. októbra 2023. Militantní vládcovia Hamasu v pásme Gazy uskutočnili v sobotu na úsvite bezprecedentný útok na Izrael na viacerých frontoch, keď vypálili tisíce rakiet, keď desiatky bojovníkov Hamasu prenikli letecky, pozemne a námorne na silne opevnenú hranicu na niekoľkých miestach a zastihli krajinu mimo stráže počas veľkého sviatku. Foto: TASR/AP

Okrem tisícok rakiet vypálených z pásma Gazy prenikli do Izraela skupiny palestínskych teroristov.

Gaza 7. októbra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu. Na izraelské územie bolo vypálených 5000 rakiet ako začiatok operácie "Búrka al-Aksá", uviedol vodca Hamasu Muhammad Dajf.



Izraelský minister obrany Joav Galant reagoval mobilizáciou záložníkov a vyhlásil výnimočnú bezpečnostnú situáciu v okruhu do 80 kilometrov od pásma Gazy. Útok Hamasu odsúdila väčšina zahraničných lídrov, podporili ho libanonské hnutie Hizballáh a Irán. Okrem tisícok rakiet vypálených z pásma Gazy prenikli do Izraela skupiny palestínskych teroristov. Na mnohých miestach uniesli civilistov aj vojakov ako rukojemníkov. Neskoro večer izraelský premiér ponúkol opozícii vytvorenie mimoriadnej vlády národnej jednoty. Opoziční lídri o jej podobe s premiérom vyjednávajú.

TASR prináša súhrn najdôležitejších sobotných udalostí:


- Hamas odpálil proti Izraelu tisíce rakiet. Na jeho území sa aktivovali výstražné sirény.

- Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav, minister obrany Joav Gallant nariadil mobilizáciu záložníkov a vyhlásil výnimočnú bezpečnostnú situáciu v susedstve pásma Gazy.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že krajina je vo vojne a nariadil odvetné údery.

- Útoky hnutia Hamas odsúdili predstavitelia Slovenska a EÚ. Podobne reagovali aj americký prezident, vlády v Česku, Británii, Taliansku, na Ukrajine, vo Francúzsku, Španielsku či Holandsku.

- V Izraeli na sobotu pripadá sviatok Radosť z Tóry (Simchat Tóra), zdravotníci poobede začali informovať o prvých desiatkach obetí a zranených.

- Pentagon potvrdil "neochvejný" záväzok Spojených štátov voči právu Izraela brániť sa. Sľúbil, že zabezpečí Izraelu to, čo potrebuje na svoju obranu a ochranu civilistov pred nerozlišujúcim násilím a terorizmom.

- Brazília ako predsedajúca krajina v Bezpečnostnej rade OSN oznámila, že zvolá mimoriadne zasadnutie tohto orgánu, aby sa zaoberal eskaláciou násilia v Izraeli a pásme Gazy. Zároveň vyzvala na zdržanlivosť.

- Hovorca izraelských obranných síl (IDF) potvrdil, že militanti Hamasu v Pásme Gazy držia izraelských "vojakov a civilistov" ako rukojemníkov. Hamas oznámil, že má 53 "vojnových zajatcov".

- Izraelské bojové lietadlá zasiahli v Gaze tri viacpodlažné budovy, ktoré sa zrútili. Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do civilných budov v pásme Gazy, uviedla izraelská armáda.

- Izrael prikázal štátnej elektrárenskej spoločnosti, aby zastavila dodávky do pásma Gazy.

- Počet obetí konfliktu s Izraelom v Gaze stúpol na 232, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva, zranenia utrpelo najmenej 1790 ľudí.

- Izraelských obetí po masívnom útoku Hamasu je najmenej 250, ďalších asi 900 je zranených, uviedli izraelské médiá s odvolaním sa na zdravotníckych predstaviteľov.

- Hlavný hovorca izraelskej armády Daniel Hagari potvrdil, že militanti Hamasu zadržali ako rukojemníkov civilistov aj vojakov v dvoch mestách - Ofakim a Beeri.

- Večer boje medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi militantmi pokračovali podľa armády na "22 miestach v Izraeli". Teroristi prišli "do Izraela z mora, zo zeme a zo vzduchu," povedal hovorca armády Richard Hecht.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval opozičných lídrov Jaira Lapida a Bennyho Ganca, aby spoločne vytvorili mimoriadnu vládu národnej jednoty. Verejnoprávna televízia Kan uviedla, že Lapid a Gantz s Netanjahuom večer rokovali o vzniku takejto vlády.

- Letecké spoločnosti v reakcii na útok Hamasu prerušili cez víkend letecké linky na letisko Ben Guriona v Tel Avive.