Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Import

Szijjártó: Maďarské predsedníctvo v EÚ sa zameria na strednú Európu

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vľavo) počas tlačovej konferencie v Budapešti 26. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Szijjártó zdôraznil, že jedným z hlavných cieľov Budapešti v rámci tohto predsedníctva bude zastaviť úpadok Únie a druhým je, aby vláda nastolila témy dôležité pre stredoeurópske krajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 26. apríla (TASR) - Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Maďarsko sa počas svojho nadchádzajúceho predsedníctva v EÚ mieni sústrediť na dôležité témy pre strednú Európu, akými sú postup proti migrácii, rozširovanie krajín západného Balkánu či energetická bezpečnosť, povedal Szijjártó.

Podľa jeho slov sa aktuálna návšteva českého ministra koná v mimoriadnom čase, keď svet čelí vážnym výzvam, existuje však nádej, že toto všetko môže posilniť stredoeurópske spoločenstvo.

Szijjártó zdôraznil, že jedným z hlavných cieľov Budapešti v rámci tohto predsedníctva bude zastaviť úpadok Únie a druhým je, aby vláda nastolila témy dôležité pre stredoeurópske krajiny.

"Zameriame sa na efektívnosť boja proti nelegálnej migrácii, urýchlenie rozšírenia EÚ na západný Balkán a zaručenie energetickej bezpečnosti," dodal maďarský minister s poznámkou, že stredná Európa od roku 2015 priamo zažila dramatické účinky migračných vĺn a že na zastavenie toku prisťahovalcov je potrebná seriózna regionálna spolupráca.

"Českí, slovenskí a poľskí policajti nám pomáhali a pomáhajú na južnej hranici Maďarska udržať ilegálnych migrantov, ktorí predstavujú hrozbu pre Európu. A spoločné úsilie premiérov štyroch stredoeurópskych krajín je nevyhnutné na to, aby sme otázku kvót udržali na uzde a nedovolili, aby sa tu nekontrolovane potulovali tisíce a desaťtisíce nelegálnych migrantov," podčiarkol.

V súvislosti s rozširovaním Únie o krajiny západného Balkánu označil Szijjártó za nedôstojné, že kandidáti na členstvo v regióne čakajú na vstup v priemere 14 rokov a 11 mesiacov, čo tiež podkopáva dôveryhodnosť politiky EÚ.

"Česká republika bude podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné. Je v záujme Európy, aby sa Ukrajina ubránila, ubránila sa ruskej agresii a získala späť celé svoje územie. Je to nielen reálny cieľ, ale aj nevyhnutný, pokiaľ nechceme, aby nás Rusko v budúcnosti ešte viac ohrozovalo," povedal Lipavský podľa servera telex.hu.

Podľa jeho slov je potrebné použiť silu, aby sa zabránilo prekresľovaniu hraníc v Európe, pretože by to ohrozilo medzinárodný poriadok, medzinárodnú stabilitu a prosperitu. "V tejto chvíli nikto nerobí pre bezpečnosť Európy viac ako Ukrajinci, a preto podporujeme mierový plán prezidenta Zelenského, ktorý v tejto chvíli vnímame ako jedinú reálnu cestu k ukončeniu vojny. Rusko v skutočnosti porušuje všetky bezpečnostné zásady, útočí na jadrové elektrárne vojenskými prostriedkami a vyhráža sa ich dobytím, inváziou a ovládnutím. Takže toto sú dôležité bezpečnostné otázky, o ktorých hovoríme," povedal šéf českej diplomacie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)