Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

Tatry sú najkrajšie v jeseni

Jesenné Tatry Foto: TASR

Hovorí sa, že ak chcete vidieť Tatry v plnej kráse, na výlet by ste sa mali vybrať práve teraz, v jeseni. Môžete navštíviť nielen Vysoké ale aj Nízke Tatry.



Poprad 24. októbra (TASR) - Najvyšším vrchom Nízkych Tatier je Ďumbier (2043 m. n. m.). Výstup na tento vrch je perfektnou celodennou túrou. Ak tento vrch chcete zdolať, budete potrebovať nielen odvahu, ale aj vytrvalosť. Jeho trasa totiž vedie cez mnohé zaujímavé miesta. Ak by ste sa vydali hornou časťou Bystrej doliny, neďaleko tejto trasy sa nachádza turistická zaujímavosť - Jaskyňa mŕtvych netopierov. Tvorí ju rozvetvená sieť chodieb v štrnástich úrovniach. Tieto úrovne sú vzájomne poprepájané priepasťami a komínmi. Vzhľadom na vysokú nadmorskú výšku jaskyne ide o mimoriadne vzácny krasový výskyt. Je dlhá 16,2 kilometra a zaradujeme ju k najvýznamnejším slovenským jaskyniam. Siedma jaskynná úroveň je najrozsiahlejšia a práve ona je prístupná aj bežným turistom. Názov jaskyňa mŕtvych netopierov získala po množstve netopierích kostier, ktoré sa tu našli. Najstaršia má pravdepodobne až 6000 rokov.

V rôznych výškových pásmach sa nachádzajú vzácne druhy rastlín i živočíchov. Vo vyšších polohách môžete nájsť rásť zvonček alpínsky, prvosienku najmenšiu, jastrabník alpínsky, horec ľadový alebo poniklec slovenský.
Keď vystúpite na vrchol a pohltí vás kruhový výhľad, neoľutujete že ste mu venovali svoju energiu. Výhľad stojí za tú námahu.

Júlia Milanová, Gymnázium P.U. Olivu, Poprad