Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Teraz.TV: Peniaze pre Vrátnu dolinu

Foto: Teraz.TV

Vláda na mimoriadnom rokovaní vyčlenila 3,06 milióna eur zo svojej rezervy na odstraňovanie následkov prívalového dažďa vo Vrátnej doline


Bratislava 28. júla (Teraz.TV) - Vláda na mimoriadnom rokovaní vyčlenila 3,06 milióna eur zo svojej rezervy na odstraňovanie následkov prudkého prívalového dažďa, ktorý začiatkom minulého týždňa zasiahol Terchovú a Vrátnu dolinu. Prívalový dážď spôsobil zosuv kopca a potok Varínka na viacerých miestach podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj asi päťdesiat zaparkovaných áut. Takisto bola zatopená horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry.

Z poskytnutej sumy, ktorú má rezort financií uvoľniť do 31. júla, pôjde milión osemstotisíc eur Žilinskému samosprávnemu kraju a milión dvestošesťdesiat tisíc obci Terchová.

Vrátna dolina bola odrezaná od sveta, lebo pri vstupe bola zničená cesta. Dolinu už sprístupnili pre ťažké mechanizmy vodohospodárov, práce však pokračujú. Do Vrátnej doliny sa zosunula zemina asi z 50 hektárov.

Celkový objem peňazí, vynaložených na záchranné a zabezpečovacie práce, bude predmetom samostatného materiálu, ktorý prerokuje vláda po vyhodnotení živelnej pohromy a komplexnej kvantifikácii vynaložených prostriedkov. Obnova zničenej Vrátnej doliny bude stáť podľa odhadov vyše desať miliónov eur. V doline je potrebné postaviť novú cestu a zabezpečiť ju proti zosuvom, ďalej odstrániť zeminu pri stanici kabínkovej lanovky a dať do pôvodného stavu koryto potoka Varínka.