Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska

Na archívnej snímke z 22. apríla 2021 logo amerického výrobcu elektromobilov Tesla sa nachádza na dobíjacej stanici v americkom meste Buford. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Tesla plánuje napriek zamietavému rozhodnutiu súdu opätovne predložiť svojim akcionárom návrh na vyplatenie mnohomiliardovej odmeny pre generálneho riaditeľa Elona Muska.

Washington 18. apríla (TASR) - Spoločnosť Tesla plánuje napriek zamietavému rozhodnutiu súdu opätovne predložiť svojim akcionárom návrh na vyplatenie mnohomiliardovej odmeny pre generálneho riaditeľa Elona Muska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Predstavenstvo spoločnosti v stredu (17. 4.) americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC) oznámilo, že naďalej podporuje program schválený pred šiestimi rokmi, ktorý v tom čase priznal Muskovi odmenu v celkovej výške takmer 56 miliárd dolárov (52,64 miliardy eur). Súd v štáte Delaware, kde je Tesla registrovaná, vyhlásil koncom januára platový balík za neplatný, keďže Musk a Tesla nepreukázali, že dohodnutá odmena bola spravodlivá a predstavenstvo o nej akcionárom neposkytlo korektné informácie.

Platový balík prijala správna rady Tesly v roku 2018 a následne ho schválili akcionári. Na jeho základe mal Musk nárok na odmenu vo forme akcií pod podmienkou, že výrobca elektrických áut počas desiatich rokov dosiahne určité ciele.

Nové návrhy predstavenstva prichádzajú v náročnom období pre Teslu. Cena jej akcií sa od začiatku tohto roka prepadla o 37 %. Začiatkom apríla spoločnosť oznámila, že jej tržby sa v prvom štvrťroku prepadli o viac ako 8 %. V pondelok (15. 4.) Musk oznámil, že zo súčasných približne 140.000 pracovných miest na celom svete automobilka zruší viac ako 10 %.

(1 EUR = 1,0638 USD)