Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

UK v Bratislave oslávila 420. výročie narodenia J. A. Komenského

J. A. Komenský Foto: TASR

Dnešné narodenie učiteľa národov Jána Amosa Komenského sa stal na Slovensku aj sviatkom všetkých pedagógov.

Bratislava 28. marca (TASR) - Univerzita Komenského v Bratislave (UK) si dnes pripomenula 420. výročie narodenia učiteľa národov – Jána Amosa Komenského. Deň jeho narodenia (28. marec) sa stal na Slovensku aj sviatkom všetkých pedagógov.

Na slávnostnom podujatí v univerzitnej aule rektor UK Karol Mičieta zdôraznil význam posolstva tohto významného mysliteľa, pokrokového pedagóga, kresťanského filozofa a humanistu. „Škola, výchova a vzdelávanie mládeže sú tou pravou podstatou odkazu Komenského, tak ako vždy boli centrom jeho života a diela – ako zlepšiť spoločnosť, ako dospieť k panharmónii celého ľudstva,“ povedal dnes Mičieta.

Komenský spojil vo svojom diele tradície humanizmu, kresťanskej filozofie a novokoncipovanej pedagogiky. „Ako pedagóg veril, že vzdelanostná úroveň jedinca je základom pre ľudskú i národnú toleranciu. Ako humanista veril, že človeka i ľudstvo treba prebudiť a ukázať mu cestu k mravnosti. Dôraz pritom kládol nielen na náboženské a prirodzené mravné vedomie človeka, ale zdôrazňoval aj hodnotu práce, usilovnosti, podnikavosti či vedomostí,“ uviedol vo svojom príhovore rektor UK.

Súčasťou dnešného podujatia bol aj odborný referát o odkaze Komenského kultúre a vzdelávaniu, ktorý pripravil popredný slovenský komeniológ Jozef Pšenák a odprezentovala Zita Baďuríková z Katedry pedagogiky Filozofickej fakulty UK. Zaznel aj prednes výberu diela učiteľa národov v podaní študentiek Filozofickej fakulty UK, ako i hudobný program v réžii speváckeho zboru Pedagogickej fakulty UK Comenius pod vedením dirigenta Sergeja Mironova.

Na pôde univerzity bola slávnostne otvorená aj výstava k 420. výročiu narodenia učiteľa národov, ktorá prezentuje 44 dokumentov z fondov Archívu UK a osobného fondu zakladateľa komeniológie Jána Kvačalu. Taktiež je tu vystavených 20 medailí a dve plakety z archívnej zbierky UK. Akademická knižnica UK vystavuje 55 kníh. Najstarší vystavený výtlačok pochádza z roku 1891 a je to jedno z najznámejších Komenského diel – Labyrint světa a ráj srdce. Výstava bude sprístupnená do konca apríla 2012 v historickej budove UK na Šafárikovom námestí.