Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Import

Invázneho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Populácie tohto komára sú rozšírené naprieč celou Európou, v minulom roku bol jeho výskyt potvrdený v okolí Bratislavy, Banskej Bystrice či Prešove.

Košice 18. apríla (TASR) - Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska prvýkrát potvrdili v Košiciach. Samičky komára ručne odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (ÚVLF) počas teplotne nadpriemerných mesiacov február a marec. Informovala o tom hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

"Samičky boli v areáli UVLF odchytené pri univerzitnej veterinárnej nemocnici a vo farmaceutickom pavilóne. Takýto nález v ešte takmer zimných mesiacoch napovedá, že ide o komáre, ktoré v našich podmienkach prezimovali s najväčšou pravdepodobnosťou vo forme vajíčok. Vysoké denné teploty vo februári a marci umožnili vývin lariev a liahnutie samičiek," vysvetlila profesorka Alica Kočišová z katedry epizootológie, parazitológie a ochrany spoločného zdravia na univerzite. Molekulárna identifikácia podľa nej potvrdila stopercentnú zhodu s druhom zisteným na Slovensku v predchádzajúcom období.

Populácie tohto komára sú rozšírené naprieč celou Európou, v minulom roku bol jeho výskyt potvrdený v okolí Bratislavy, Banskej Bystrice či Prešove. Tento komár je druhom kontajnerového biotopu, ktorý sa prispôsobil mestským oblastiam. Predchádzajúcim výskumom sa zistilo, že ako vodné biotopy pre svoj vývin využíva cintorínske vázy, fontány, sudy s vodou a záchytné nádrže. Larvy majú vysokú toleranciu na organické látky vo vodnom prostredí. Jeho schopnosť odolávať zimným teplotám a rýchlosť šírenia naznačujú, že patrí v Európe k rýchlo sa šíriacim druhom, informovala UVLF.

Rozšírenie v mestských oblastiach a sklon cicať krv na rôznych hostiteľoch poukazuje podľa odborníkov na nepríjemného bodajúceho a krv cicajúceho škodcu. Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky (WNV). Môže prenášať aj ďalšie flavivírusy, ktoré napríklad vyvolávajú horúčku dengue, ako aj alphavírusy spôsobujúce horúčku Chikungunya a podobne. "Výskyt inváznych druhov komárov a ich šírenie sa teda stáva aj na Slovensku vážnym zdravotným problémom a podcenenie tohto rizika môže mať negatívny dopad na zdravie ľudí aj zvierat," upozorňuje Kočišová, ktorá sa spolu s kolegami venuje výskumu aj v tejto oblasti.

Ako prevenciu pred množením komárov odborníci odporúčajú prekrývať nádoby s vodou, vedrá, sudy, odkvapy, kvetináče či vodné fontány, pravidelne v nich vymieňať vodu, aby do nich samičky nevedeli naklásť vajíčka. Obľúbeným miestom komárov sú napríklad aj staré pneumatiky, v ktorých dlho stojí dažďová voda. Ľudia by sa mali pred uštipnutím chrániť používaním repelentov.