Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Vedúci výpravy Ľubor Halanda: Skončila sa doba bronzová

Vedúci výpravy Ľubor Halanda (vľavo) Foto: TASR/Michal Svítok

Po polovici olympiády šéf slovenskej výpravy Ľubor Halanda k trom bronzom prirátal striebro.

Londýn 5. augusta (TASR) - Slovenský olympizmus zatiaľ v časoch samostatnosti nemusel riešiť dobu ľadovú. Vďaka pomerne stabilnému časovému programu jednotlivých športov udeľuje medailový impulz osvedčená úderka, slalomári na divokej vode, ktorá okamžite roztápa ľady. Ak sa predtým navyklo, že zlatým dychom, tak teraz, spolu so strelkyňou Bartekovou, bronzovým. V sobotu sa však doba bronzová skončila a strelkyňa Zuzana Štefečeková už obrába striebornú bustu úspešnosti.

Po polovici olympiády šéf slovenskej výpravy Ľubor Halanda k trom bronzom prirátal trblietavejší kov. Nastal prelom, s dňom, keď sa hry preklopili do druhého dejstva, ukulo sa striebro. Zuzana Štefečeková spôsobila, že nastala éra strieborná a či bude aj zlatá, treba si počkať.

V prvej polovici olympiády sa slalomársko - strelecké trefy do medailového terča predháňali v úspešnosti. "Môžeme byť spokojní, aj keď nemáme zlato. Aj nenaplnené očakávania boli, súperi taktiež túžia po výslní, nespokojní byť nemôžeme, to by sme mali veľké oči."

Na snímke vľavo Slovenka Zuzana Štefečeková sa teší zo striebornej medaily v trape na OH v Londýne. Uprostred zlatá Talianka Jessica Rossiová, ktorá dosiahla nový svetový a olympijský rekord a vpravo bronzová Francúzka Delphine Reauová
Foto: TASR/Martin Baumann
Problémy ruky, alebo nohy nezväzujú. "Drobné sa vždy nájdu, no tak ako sme predpokladali, organizátori zvládajú svoju prácu na vysokej úrovni. Dopravy sme sa obávali, no táto obrovská metropola si poradí aj s davmi ľudí, ktorí sa v jednom čase v desaťtisícoch vyhrnú zo štadiónov."

Ľubor Halanda sa zatiaľ na svoj materský volejbal v húštine povinností neprekliesnil, jedine v plážovej podobe. "Mňa lákajú všetky kolektívne športy, páčia sa mi aj hádzaná, volejbal, basketbal, či futbal. Bohužiaľ, času je málo, keď som išiel zo striebornej streľby, zastavil som sa na hádzanej a videl som druhý polčas Chorvátsko - Dánsko mužov, deň predtým ženský basketbal Česko - USA. Źiaľ, na volejbal som sa nedostal. Plážový som si mohol pozrieť až po desiatej večer, vtedy sa otvára priestor na športy, ktoré ja milujem. Nepochybujem, že aspoň jeden volejbal si ujsť nenechám."

Denný režim vedúceho výpravy je nabitý do prasknutia. "Ráno riešime logistické záležitosti, už sa odchádza, aj prichádza, zariaďujeme letenky, odprevádzame. Okolo obeda vybiehame na súťaže a ak čas dovolí, stíhame všetko, kde štartujú slovenskí športovci. Snažíme sa nechýbať hlavne tam, kde očakávame úspech."

Aj športovej diplomacii sa vedenie slovenskej výpravy venuje. "Od začiatku sa snažíme nadväzovať kontakty, neustále sa stretávame, vymieňame si názory a skúsenosti a v tomto vzájomnom obohacovaní vydržíme až do konca tejto neopakovateľnej olympiády. Už teraz by som udelil londýnskej olympiáde prívlastok nadčasová. Opäť bude nastavenú úroveň ťažko preliezať."

Tu bude player