Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Viedenská univerzita obnoví školné pre časť poslucháčov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Dnešné rozhodnutie znamená obnovenie úpravy, o ktorej sa rozhodlo ešte v roku 2008 a ktorej platnosť pozastavil 1. marca tohto roku rakúsky ústavný súd.

Viedeň 26. apríla (TASR) - Univerzita vo Viedni, na ktorej študuje i nemálo Slovákov, obnoví od jesene školné pre časť poslucháčov, a to podľa pôvodnej úpravy.

V zmysle nej budú od zimného semestra školského roku 2012/2013 platiť študenti z nečlenských štátov Európskej únie a všetci tí, ktorí prekročia minimálne obdobie štúdia o viac ako dva semestre 363,36 eura/semester.

Na základe návrhu rektorátu sa o tom rozhodlo na dnešnom zasadaní univerzitného senátu, ktoré sprevádzali protesty študentov. Tie si napokon vynútili až privolanie bezpečnostných zložiek, pod ochranou príslušníkov ktorých opúšťali členovia senátu dejisko rokovania.

Rektor viedenskej univerzity Heinz Engl opakovane upozorňoval, že vzdelávacej inštitúcii chýba deväť miliónov eur, ktoré získa zo školného asi pätnástich percent poslucháčov.

Dnešné rozhodnutie znamená obnovenie úpravy, o ktorej sa rozhodlo ešte v roku 2008 a ktorej platnosť pozastavil 1. marca tohto roku rakúsky ústavný súd.

Protest študentov

Študenti, ktorí sa dnes vo Viedni pokúšali narušiť zasadanie senátu tamojšej univerzity, rozhodujúcom o obnovení školného pre časť poslucháčov, pokračovali v protestoch v uliciach rakúskej metropoly.

Okolo 200 demonštrantov najskôr zablokovalo cestu pred hlavnou budovou univerzity, aby sa následne vydali pred rakúsky parlament. Cestou sa pred sídlom rakúskeho rezortu vedy uskutočnil improvizovaný protestný míting.

Napriek tomu, že sa k protestujúcim pripojili ešte desiatky ďalších, nedošlo podľa policajných zdrojov k žiadnym incidentom.

Vývoj si však vyžiadal dočasné uzavretie niektorých komunikácií pre súkromné vozidlá, ako aj MHD.