Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Volebná kampaň sa skončila, plynie moratórium

Na ilustračnej snímke volebná urna pre voľby do VÚC (v pozadí vľavo), volebná urna pre komunálne voľby (v pozadí vpravo), hlasovací lístok pre voľby do VÚC (v popredí vľavo) a hlasovací lístok pre komunálne voľby (v popredí vpravo) 17. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Popelka

Ministerstvo vnútra upozornilo, že počas moratória sa nesmie zobrazovať platená politická reklama na sociálnych sieťach ani sponzorované príspevky.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Kampaň pre spojené regionálne voľby sa o polnoci skončila. Plynie volebné moratórium, ktoré trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Počas moratória je zakázané viesť volebnú kampaň akýmkoľvek spôsobom a uverejňovať prieskumy verejnej mienky.

Taktiež sa nesmú zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách, koalíciách politických strán a kandidátoch v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve.

Ministerstvo vnútra upozornilo, že počas moratória sa nesmie zobrazovať platená politická reklama na sociálnych sieťach ani sponzorované príspevky. Zakázaný je aj presun dopravných prostriedkov s kampaňovým vizuálom.

Počas moratória je zakázané uverejňovať volebné prieskumy, ako aj volebné ankety. Zákon o volebnej kampani hovorí, že v deň volieb sa môže konať prieskum verejnej mienky, no len s voličmi, ktorí opustili volebnú miestnosť, a len tak, aby nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu voličov alebo narušovaniu priebehu hlasovania. Výsledky tohto prieskumu sa budú môcť zverejniť až po skončení hlasovania.

Spojené voľby sa uskutočnia v sobotu (29. 10). Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si budú vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov obecných zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev. Voliči v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19 budú môcť hlasovať doma do špeciálnej volebnej schránky, ak o to do piatka (28. 10.) požiadajú. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 20.00 h.