Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Za špionáž pre Čínu zadržali asistenta europoslanca nemeckej AfD

Dve policajné autá odchádzajú z areálu federálneho súdu v nemeckom Karlsruhe 22. apríla 2024. Foto: TASR/DPA

Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Drážďany 23. apríla (TASR) — Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy verejnoprávnej televízie ARD.

Podozrivý má 43 rokov a bol identifikovaný ako Jian (Ťien) G. Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Podľa ARD sa Jian G. asi pred desiatimi rokmi ponúkol nemeckým úradom ako informátor, bol však klasifikovaný ako nespoľahlivý. Existovalo tiež podozrenie, že je možným dvojitým agentom Číny.

Jien G. má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila obvinenia Jiana G. za "veľmi vážne" a žiada dôkladné vyšetrenie prípadu. "Ak sa potvrdí, že z Európskeho parlamentu sa robila špionáž pre Čínu, pôjde o útok na európsku demokraciu zvnútra," povedala.

AfD považuje správy o zatknutí asistenta eurosposlanca Kraha pre podozrenie zo špionáže za veľmi znepokojujúce. "Keďže v súčasnosti nemáme ďalšie informácie o prípade, musíme počkať na ďalšie vyšetrovanie Spolkovej generálnej prokuratúry," konštatoval v stanovisku hovorca strany Michael Pfalzgraf.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin v reakcii na zadržanie Jiana G. v utorok podľa agentúry AFP uviedol, že "zámer tohto druhu rozruchu je zrejmý - pošpiniť Čínu, uškodiť jej a zničiť spoluprácu medzi Čínou a Európou".

"V poslednom čase musí byť každému jasné, že teória o hrozbe špionáže zo strany Číny nie je vo verejnej mienke v Európe nič nové. V ostatných rokoch k rozruchu často dochádza pred stretnutiami čínskych a európskych predstaviteľov alebo po nich," dodal Wang. Čínu pred týždňom navštívil nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz.

Wang zároveň vyjadril nádej, že príslušné miesta v Nemecku "sa zrieknu myslenia z čias studenej vojny a prestanú využívať takzvanú špionážnu hrozbu v rámci politickej manipulácie proti Číne".

Už v pondelok zatkli v Hesensku a Severnom Porýní-Vestfálsku muža a manželský pár. Podľa Spolkovej generálnej prokuratúry zatknutý muž získaval pre Čínu informácie o technológiách, ktoré by mohli byť použité na vojenské účely. Na tento účel údajne využil spomínaných manželov. Podľa ARD však oba prípady spolu nesúvisia.