Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia KHL

Ján Laco odchádza z Donecka, sťahuje sa do Barysu Astana

Ján Laco Foto: TASR

Slovenský brankár mal zmluvu s Donbassom Doneck, ktorý sa však pre politické nepokoje na Ukrajine v nadnárodnej súťaži nepredstaví.

Astana 19. júna (TASR) - Ján Laco bude v budúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy obliekať dres Barysu Astana. Slovenský brankár mal zmluvu s Donbassom Doneck, ktorý sa však pre politické nepokoje na Ukrajine v nadnárodnej súťaži nepredstaví. Informoval o tom portál sports.ru, podľa ktorého by sa mal Laco dohodnúť s kazašským tímom vzhľadom na pozastavený kontrakt v Donecku do roku 2016.

Na ukončení pôsobenia Donbassu v KHL sa v stredu v Moskve oficiálne dohodli prezident súťaže Alexander Medvedev a čelný predstaviteľ klubu Boris Kolesnikov. Doneck si však ponechal licenciu a po roku sa bude môcť do KHL opäť vrátiť. Dôvodom tohto rozhodnutia boli nepokoje na Ukrajine, ktoré sa podpísali pod nedávny požiar v domácej Arene Družba.

Hasiči hasia požiar, ktorý vypukol na hokejovom štadióne Donbass Doneck
Foto: TASR/AP


Bolo to celé veľmi rýchle

"Všetko to bolo veľmi rýchle. Nemám ešte ani zmluvu podpísanú a nejako sa to už dostalo do ruských médií. Prišla táto zaujímavá ponuka, tak som do toho hneď išiel. Po oddychu som teraz začal trénovať, takže mám pred sebou niekoľko týždňov prípravy. Ak všetko stihnem, tak okolo 10. júla by som sa mal hlásiť v klube," uviedol Laco v rozhovore pre portál slovenskozijehokejom.sk.

V Astane hral Kudroč

Laco tak smeruje za trénerom Andrejom Nazarovom, ktorý sa s Astanou dohodol na spolupráci v stredu. Tridsaťdvaročný brankár mal ťažší rozbeh na začiatku uplynulej sezóny a pevnejšie miesto v ukrajinskom tíme mu pomohol získať až olympijský turnaj v Soči. Následne sa prebojoval s Doneckom do semifinále play off v Západnej konferencii cez Dinamo Riga, v boji o finálovú účasť však nestačil na pražský Lev. Ešte v základnej časti odchytal 14 duelov, v ktorých si na svoje konto pripísal desať víťazstiev. Vo vyraďovacej fáze sa následne objavil v bránke osemkrát, s priemerom 1,71 gólu na zápas dosiahol 93,4-percentnú úspešnosť zásahov. V drese Astany dohral uplynulú sezónu aj slovenský obranca Kristián Kudroč, no ten už v máji prestúpil do Avangardu Omsk.

Kristián Kudroč
Foto: TASR/Michal Svítok
.
Skvelý Laco v Bielorusku

Laco v minulosti pôsobil na Slovensku v Nitre, Zvolene, Košiciach a Liptovskom Mikuláši. Do KHL sa dostal až cez projekt Lev Poprad, ktorý sa však po svojej prvej sezóne presťahoval spod Tatier do Prahy. Laco následne odišiel do ukrajinského Donecka, kde ho viedol tréner Július Šupler. Kvalitnými výkonmi si vybojoval miestenku aj v reprezentačnom výbere SR. Na MS 2012 v Helsinkách patril k jeho oporám a doviedol ho ako najlepší brankár šampionátu až k zisku strieborných medailí. Jednotkou tímu trénera Vladimíra Vůjteka bol aj na tohtoročných MS v Minsku, na ktorom Slováci obsadili 9. priečku.

Ján Laco
Foto: TASR/Pavel Neubauer