Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia KHL

Šatan má stále šancu dostať sa do kádra, naznačil Vůjtek

Na snímke tréner Vladimír Vůjtek. Foto: TASR/Martin Baumann

Tréner národného tímu povedal, že v prípade absencie Gáboríka by ako náhradník prichádzal do úvahy Branko Radivojevič.

Bratislava 9. januára (TASR) - Hoci sa Miroslav Šatan nezmestil do záverečnej nominácie na ZOH 2014, podľa trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjteka by si za istých okolností predsa len mohol v Soči zahrať. Načrtol to v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka SME.

"Nominácia platí, ako sme ju oznámili. Mirovu šancu vidím už iba v tom, že by sa niektorý z útočníkov zranil, alebo by sa Marián Gáborík nestihol doliečiť," uviedol Vůjtek na adresu skúseného útočníka Slovana, ktorý krátko po oznámení nominácie strelil v KHL dva góly do siete Neftechimiku Nižnekamsk.

Tréner národného tímu na utorňajšej tlačovej konferencii v Bratislave povedal, že v prípade absencie Gáboríka by ako náhradník prichádzal do úvahy Branko Radivojevič. Spresnil, že to ešte neznamená, že práve on by bol prvý v poradí na prípadné Gáboríkovo miesto.

"Šatan rovnako ako Bližňák, Juraj Mikúš či Andrej Šťastný majú štrnásť dní na to, aby preukázali svoju najlepšiu formu. Ale do nominácie sa môžu dostať len v spomínanom prípade zranenia niektorého z útočníkov či absencie Gáboríka," doplnil Vůjtek. Podľa neho Šatanovi počas deviatich zápasov KHL, v ktorých ho sledoval, chýbala väčšia dynamika a odvaha v osobných súbojoch.

"Nečakal som, že sa bude zrážať stále do tela, ale predpokladal som, že sa častejšie dostane do zakončovateľských pozícií pred bránkou. Mal na to príležitosti, hrával presilovky i oslabenia," uviedol pre SME. Tréner musí o prípadnej náhrade za zranených hráčov rozhodnúť do 27. januára, to je termín, keď Slovenský olympijský výbor nahlási na registračnom mítingu konkrétnych 25 hokejistov pre Soči.

Vůjtek vylúčil, že by bol pri rozhodovaní ovplyvnený súvislosťou známej kolízie so Zdenom Chárom, po ktorého tvrdom zákroku sa Šatan pred vyše rokom v zápase KHL Lev Praha – Slovan Bratislava zranil. Tréner by bol rád, keby Šatan v lepšej forme hral na májových majstrovstvách sveta v Minsku.

Europoslanci Záborská a Šťastný - Šatan patrí do reprezentácie

Slovenskí europoslanci Anna Záborská (KDH) a Peter Šťastný (SDKÚ) sú presvedčení, že Miroslav Šatan by mal figurovať vo výbere trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimíra Vůjteka na ZOH 2014.

Podľa Záborskej je za nenominovaním dlhoročného kapitána národného tímu diskriminácia pre vek, Šťastný zasa považuje Šatana aj napriek slabšej sezóne stále za jeden z pilierov slovenského hokeja. Podozrenie z diskriminácie podľa Záborskej vyvolalo vyjadrenie Vůjteka na tlačovej konferencii, kde o Šatanovi povedal, že "jeho hra nebola na vyššej úrovni ako u iných nominovaných."

"Z vyjadrenia trénera je zrejmé, že prednosť dostali mladší, nie však nevyhnutne lepší hráči. Ak by takto postupoval ktorýkoľvek zamestnávateľ, porušil by č. 21 Charty základných práv EÚ, ktorý zakazuje diskrimináciu na základe veku," uviedla Anna Záborská vo vyhlásení, ktoré poslala TASR.

"Miro Šatan je veľký hráč s bohatými skúsenosťami, ktoré sú rozhodujúce práve v kľúčových momentoch hry. To, že nie je v zostave, je fackou nielen pre Mira, ale urážkou celej tradície a hodnôt slovenského hokeja. Aj napriek slabšiemu začiatku sezóny tréner Vůjtek potvrdil, že jeho výkon je na rovnakej úrovni, ako výkon iných nominovaných hráčov. Miro Šatan na olympiádu patrí, nie ako symbol, ale ako jeden z najlepších hráčov, ktorých Slovensko má," dodal Peter Šťastný.

Obaja europoslanci preto apelujú na vedenie reprezentácie, aby nepripustilo diskrimináciu športovcov a rôzne manipulácie pri ich výbere na medzinárodné podujatia.