Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia KHL

Vůjtek nominoval do Soči aj Jurča a Marcinka, ale nie Šatana

Na snímke zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek a generálny manažér Otto Sýkora na tlačovej konferencii, na ktorej zverejnili nomináciu na tohtoročné ZOH v Soči, 7. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Miroslav Šatan v užšom olympijskom kádri chýba.

Bratislava 7. januára (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek zaradil do záverečnej nominácie na zimnú olympiádu 2014 aj mladíkov Tomáša Jurča a Martina Marinčina. Verejnosť sa presne mesiac pred začiatkom hier v Soči dozvedela tiež to, že v užšom olympijskom kádri po prvý raz v ére samostatnosti chýba Miroslav Šatan. Kapitánom výberu bude Zdeno Chára, jeho asistentmi Michal Handzuš a Marián Hossa.

V 25-člennom menoslove (3 brankári, 8 obrancov, 14 útočníkov) je naopak trochu prekvapujúco Tomáš Marcinko a to ako jediný zástupca domácej extraligy. Ináč menoslov (3 brankári, 8 obrancov, 14 útočníkov) obsahuje 14 hráčov z NHL a desiatku z KHL. Trojicu brankárov tvoria Jaroslav Halák, Peter Budaj a Ján Laco. Ďalšie zmeny v nominácii môžu nastať len v prípade vážnych zdravotných problémov niektorého hráča. K takým úpravám pravdepodobne aj dôjde, keďže Vůjtek zaradil na súpisku momentálne zranených obrancov Ľubomíra Višňovského (otras mozgu), Michala Sersena (slabiny) i útočníka Mariána Gáboríka (po operácii kľúčovej kosti).

"Osobne si myslím, že sme vybrali najlepších hráčov, ktorých má Slovensko momentálne k dispozícii. Je zrejmé, že nie každý bude súhlasiť, ale zodpovední sme my tréneri," zdôraznil Vůjtek. Prezradil tiež, že v prípade zranení má v hlave päť mien z radu náhradníkov. Ale ak by na poste útočníka vypadol Gáborík, jeho prvou voľbou by bol Branko Radivojevič.

Ako Vůjtek priznal, náročnú úlohu mal pri rozhodovaní o (ne)nominácii Šatana. Držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS bol na ZOH 1994 v Lillehammeri najlepším strelcom olympijského turnaja. V Nagane 1998 spolu s ďalšími hráčmi z NHL v dejisku hier márne čakal na postup Slovákov do hlavného turnaja, na tribúne sledoval kvalifikačné zlyhanie svojich spoluhráčov. Potom hral v Salt Lake City 2002, v Turíne 2006 i vo Vancouveri 2010. "Bolo ťažké ho nevziať. Miro je hráč, ktorý pre Slovensko urobil veľmi veľa. Bohužiaľ, do sezóny naskočil neskoro, strelecky sa presadil len v jednom z deviatich zápasoch v drese bratislavského Slovana. Jeho hra sa nám nezdala byť na vyššej úrovni, než u ostatných nominovaných," vysvetlil hlavný tréner.

Prekvapujúcim menom v nominácii je Tomáš Marcinko, ktorý dostal prednosť pred centrami ako Juraj Mikúš či Mário Bližňák. "Tomáša sledujeme už dva roky. V tejto sezóne sa po trochu váhavejšom začiatku rozohral k výborným výkonom, na turnaji vo švajčiarskej Arose bol naším najlepším stredným útočníkom. Má veľmi dobré fyzické parametre, dobre bráni, z defenzívnych centrov sa nám typologicky najviac hodí do tretieho či štvrtého útoku," povedal na adresu košického útočníka.

Olympijský hokejový turnaj v Soči sa uskutoční od 12. do 23. februára 2014. Odohrá sa s dvanástimi účastníkmi podľa rovnakého modelu ako pred štyrmi rokmi vo Vancouveri. Slovenskí reprezentanti nastúpia v základnej A-skupine postupne proti USA (13. februára o 13.30 h SEČ), Slovinsku (15. februára o 9.00) a Rusku (16. februára o 13.30). Do vyraďovacej fázy postúpia všetky tímy zo skupinovej časti, štyri najlepšie tímy z kombinovanej tabuľky všetkých troch skupín budú nasadené priamo do štvrťfinále, ostatných osem si zahrá jeden zápas navyše o postup medzi najlepšiu osmičku. Ďalej turnaj pokračuje klasickým pavúkom, štvrťfinále sa uskutoční 19. februára, semifinále 21. februára, duel o bronz 22. februára a finále je na programe 23. februára.









Konečná hokejová nominácia SR na ZOH 2014 v Soči:

brankári - Peter Budaj (Montreal Canadiens, Kan./NHL), Jaroslav Halák (St. Louis Blues, USA/NHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ivan Baranka (Avangard Omsk, Rus./KHL), Dominik Graňák (Dinamo Moskva, Rus./KHL), Zdeno Chára (Boston Bruins, USA/NHL), Martin Marinčin (Edmonton Oilers, Kan./NHL, Oklahoma City Barons, USA/AHL), Andrej Meszároš (Philadelphia Flyers, USA/NHL), Andrej Sekera (Carolina Hurricanes, USA/NHL), Michal Sersen (Slovan Bratislava, KHL), Ľubomír Višňovský (New York Islanders, USA/NHL)

útočníci - Milan Bartovič (Slovan Bratislava, KHL), Marián Gáborik (Columbus Blue Jackets, USA/NHL), Michal Handzuš (Chicago Blackhawks, USA/NHL), Marcel Hossa (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marián Hossa (Chicago Blackhawks, USA/NHL), Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings, USA/NHL, Grand Rapids Griffins, USA/AHL), Tomáš Kopecký (Florida Panthers, USA/NHL), Michel Miklík (Slovan Bratislava, KHL), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava, KHL), Peter Ölvecký (Slovan Bratislava, KHL), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL), Tomáš Surový (Dinamo Minsk, Biel./KHL), Tomáš Tatar (Detrot Red Wings, USA/NHL), Tomáš Záborský (Salavat Julajev Ufa, Rus/KHL), Tomáš Marcinko (HC Košice/extraliga)