Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Božene Slančíkovej-Timrave venovali výstavu aj zberateľskú mincu

Na snímke Božena Slančíková Timrava. Foto: TASR

Ako informoval Milan Kubík z kremnickej mincovne, na averze mince dominuje diagonálne umiestnené pisárske brko. Za ním je kniha s postavou dedinčana a vidieckou scenériou.

Lučenec 19. septembra (TASR) - Život spisovateľky realistickej prózy Boženy Slančíkovej Timravy priblíži výstava, ktorú otvoria v stredu 20. septembra v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Deň vernisáže bude zároveň prvým dňom predaja striebornej zberateľskej mince nominálnej hodnoty desať eur s motívom 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej Timravy.

Ako informovala Jana Bizeová z múzea, výstava návštevníkov chronologicky prevedie jednotlivými etapami života spisovateľky, ktorá väčšinu svojho života strávila obklopená novohradskými vrchmi. Prostredníctvom spomienok jej blízkych príbuzných i dlhoročných priateľov budú mať možnosť spoznať osobnosť Timravy nielen ako spisovateľky.

Záujemcovia budú mať zároveň možnosť zakúpiť si striebornú zberateľskú mincu s motívom venovaným výročiu spisovateľkinho narodenia z dielne Asamata Baltaeva. Ako informoval Milan Kubík z kremnickej mincovne, na averze mince dominuje diagonálne umiestnené pisárske brko. Za ním je kniha s postavou dedinčana a vidieckou scenériou, ktoré sú odkazom na spisovateľkino dielo. Averz dotvára štátny znak Slovenskej republiky, nominál mince 10 euro, nápis Slovensko a letopočet 2017.

"Na reverze mince výtvarník Asamat Baltaev znázornil portrét spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy v spojení s prvkom otvorenej knihy," podotkol Kubík s tým, že portrét je doplnený o meno spisovateľky a roky jej života.