Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Čierna kniha katolíckej cirkvi

Obálka Foto: Ikar.sk

Jedni tvrdia, že ten, kto napísal túto knihu, nepozná Boha, jeho posolstvo a nerozumie cirkvi. Druhí zasa tlieskajú jeho odvahe a odkazujú – kto túto knihu odmieta zakrýva si oči pred pravdou.

Bratislava, 5. augusta (TERAZ.SK) - Perverzné i bizarné, neuveriteľné i šokujúce fakty z histórie katolíckej cirkvi. Kniha, ktorá vzbudzuje pobúrenie, provokuje a roznecuje vášnivé diskusie. Katolícka cirkev si už dvetisíc rokov nárokuje vedúcu pozíciu vo sférach morálky a duchovna – a pritom veriacich podchvíľou znepokojuje škandálmi. Aj o tom je novinka Čierna kniha katolíckej cirkvi, ktorá patrí v týchto dňoch na Slovensku k najžiadanejším.

Pravda môže bolieť
Jedni tvrdia, že ten, kto napísal túto knihu, nepozná Boha, jeho posolstvo a nechápe katolícku cirkev. Druhí zasa tlieskajú odvahe autora a odkazujú – kto túto knihu odmieta a odsudzuje, zakrýva si oči pred pravdou. Aj tá môže niekedy bolieť, ale keď ju prijmeme, môžeme sa stať lepšími.

Od antisemitizmu po pedofíliu
Áno, cirkevní predstavitelia reagujú vždy rovnako: tvária sa, že nič nevidia a nepočujú. Autor Michael Hebeis poukazuje na to, že túžba po moci a ignorovanie obetí majú korene v systéme katolíckej cirkvi. V knihe uvádza zoznam hriechov a prešľapov, ktoré siahajú od antisemitizmu až po pedofíliu, a naznačuje, ako bezohľadne cirkev v niektorých prípadoch presadzuje svoje záujmy.

Kniha je pre kritikov i sklamaných veriacich
Hebeis pritom dlhé roky pracuje v cirkevných združeniach a nadáciách, zaoberá sa históriou cirkvi. Odkazuje – knihu by si mali prečítať nielen kritici cirkvi, ale aj sklamaní veriaci. „Čiernu knihu katolíckej cirkvi som nenapísal z nenávisti, ale z ľútosti,“ vysvetľuje autor. „Nemá byť obžalobou, skôr žalobou.“ Kniha je napísaná pútavo i čítavo, odhaľuje skryté tajomstvá za „svätými dverami“ a zároveň pôsobí dôveryhodne. Nepreháňa, nezavádza, nie je jednostranná.