Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

D. Hevier pokrstil knihu o starých ľuďoch lístím

Daniel Heviel, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Akt krstu publikácie sa uskutočnil netradične - zimným lístím vloženým medzi stránky.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Starí ľudia voňajú ako orechový listy je názov knižnej novinky Daniela Heviera. Spisovateľ, vydavateľ, výtvarník, kreatívec a performer ju nedávno pokrstil v bratislavskom Primaciálnom paláci na svojom sólovým recitáli. Akt krstu publikácie sa uskutočnil netradične - zimným lístím vloženým medzi stránky.

"Básnik mladosti a hovorca detí" vo svojej najnovšej knihe vzdáva poctu starým ľuďom. V publikácii s poetickým názvom rozpráva príbeh o starých ľuďoch a deťoch. "Dvojica súrodencov, veľká sestra a malý brat, pozoruje starých ľudí, neznámych i svojich starých rodičov, a odhaľuje ich svet. Niekedy sa im zdá, že starí ľudia sú nervózni, uhundraní, pomalí, chorľaví, ale aj neopatrní a ľahkoverní. Mnohé z týchto charakteristík sú však predsudkami, ktoré vyvracajú konkrétne príbehy starých ľudí," približuje vydavateľ (OZ Vertigos) knižnú novinku, ktorá má byť výsostne rodinným čítaním.

"Na napísanie tejto knihy ma motivovala skutočnosť, že podobné knihy takmer neexistujú. A pritom je vzťah deti - starí ľudia veľmi citlivý. Niekedy bolestivý, inokedy v ňom prevláda ľahostajnosť, nezáujem či dokonca strach," hovorí o hlavnej motivácii k napísaniu knižnej novinky Hevier. Poznamenáva, že aj pre spoločnosť je staroba háklivým fenoménom. "O starých ľuďoch hovoríme ako o senioroch, skôr narodených, zrelom veku - akoby sme sa báli tohto slova. Ale moja kniha nie je nijakým moralizovaním - na príbehu dvoch detí rozkrývam svet staroby a ukazujem, aký je pestrý, mnohovrstevnatý a môže byť aj radostný."

Autor si knihu aj ilustroval. "Aj príbeh ilustrácií je nevšedný. Graficky a výtvarne spracoval portréty seniorov, ktoré mu poslali, a urobil z nich postavy svojej knihy," dodáva vydavateľ.