Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Johannes Gutenberg začal dvojzväzkovú Bibliu tlačiť pred 560 rokmi

Foto: Wikimedia Commons

Gutenbergova Biblia sa tiež nazýva "Mazarinova", pretože prvýkrát sa objavila v pozostalosti tohto francúzskeho štátnika a kardinála v jeho bohatej knižnici v roku 1760.

Mainz/Bratislava 30. septembra (TASR) – Pre jednoduchosť sa uvádza, že 30. septembra 1452 bola vytlačená prvá kniha na svete, v súčasnosti dielo nepredstaviteľnej hodnoty, dvojzväzková Biblia nemeckého kníhtlačiara Johannesa Gutenberga.

Na základe historických štúdií však možno povedať, že v tom čase pred 560 rokmi sa s tlačou knihy len začalo.

Johannes Gutenberg sa narodil medzi rokmi 1394 až 1400 a zomrel v roku 1468. Žil v Mainzi v Nemecku. V polovici 15. storočia prišiel s myšlienkou zostaviť pre tlač strany knihy z jednotlivých znakov (písmen), ktoré sa dali preskupiť a znova použiť na inú stranu, čo celú tlač revolučne zlacnelo a urýchlilo. Na výrobu vymeniteľných písmen vymyslel kovovú zliatinu dostatočne mäkkú na to, aby sa typy dali vyrobiť pri nízkej teplote, ale aj pevnú, lebo písmená museli odolať tlaku lisu. Tlačilo sa lisom za použitia atramentu na báze oleja. Samotný tlačiarenský lis vzišiel z lisov využívaných pri výrobe znamenitého a od dávnych čias presláveného vína tejto oblasti Nemecka. Gutembergov vynález kníhtlače sa považuje za prvý krok k masovej výrobe kníh.

Johannes Gutenberg
Foto: Wikimedia Commons
Gutenberg najskôr experimentoval s tlačou jednotlivých stránok a s malými knižkami latinskej gramatiky. Potom pristúpil k tlači Biblie. Znamenalo to piplavú prácu s takmer 300 rôznymi znakmi. Spolu bolo vytlačených 180 kópií tejto latinsky písanej "knihy kníh". Iniciály odsekov a ilustrácie boli ručne kolorované dodatočne. V Gutenbergovej Biblii chýba číslovanie strán, odstup medzi slovami, vyznačenie odsekov zarážkami a oddeľovanie paragrafov.

Biblia má prekrásne zdobených 1282 tlačených strán, na každej sú dva stĺpce textu tlačeného nemeckým gotickým typom. Kniha je vytlačená na kvalitnom papieri importovanom z Talianska. Každá strana má vodoznak. Niekoľko exemplárov sa tlačilo na vzácny pergamen. Prvé stránky majú 40 riadkov, neskôr zrejme Gutenberg zistil, že stránka znesie aj 42 riadkov textu. 40-riadkové stránky sa nachádzajú v úplne prvých exemplároch knihy.

Dá sa predpokladať, že s tlačením knihy sa skončilo v roku 1454, do predaja bola prichystaná v roku 1455. Ponúkala sa v nezviazanej forme, pretože kolorovanie a ostatná výzdoba sa robila na želanie zákazníka a až potom sa viazala. Každá z dochovaných 48 exemplárov Gutenbergovej Biblie je tak unikátom. O jej pôvodnej predajnej cene nie je nič známe. Opäť sa dá predpokladať, že patrila k drahým veciam a mohli si ju dovoliť len skutoční boháči. Ostatné exempláre sa dostali do kláštorov a kostolov.

Gutenbergova Biblia sa tiež nazýva "Mazarinova", pretože prvýkrát sa objavila v pozostalosti tohto francúzskeho štátnika a kardinála v jeho bohatej knižnici v roku 1760. Jeden exemplár sa nachádzal aj vo vzácnej Apponyiovskej knižnici na Slovensku. Biblia Johanna Gutenberga patrí medzi inkunábuly - prvé knihy na svete vyrobené sériovým spôsobom, ktoré používajú samostatné litery. Vytlačenie biblie nemeckým kníhtlačiarom Johannesom Gutenbergom, ktoré v roku 1455 "otvorilo bránu revolúcii informatiky", označil v roku 1997 za udalosť tisícročia americký magazín Life.

zdroje: http://inventors.about.com, www.ideafinder.com, www.hrc.utexas.edu