Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Hlavu hore! Malá kniha prežitia

Claudia Croos–Müller: Hlavu hore – malá kniha prežitia Foto: NOXI

Býva vám nanič, ste oťapení a nič sa vám nechce? Zmeňte držanie tela!

Bratislava 23. novembra (OTS) - Stav mysle ovplyvňuje, okrem iného, aj držanie tela. A naopak, držanie tela, resp. jeho fyzické aktivity, ovplyvňujú stav mysle alebo naše emócie.
Na základe tejto interakcie vznikla metóda Body2Brain. Jej autorkou je neurologička a psychiatrička Dr. Claudia Croos – Müller.
Vo svojej novej knihe Hlavu hore! Malá kniha prežitia názorne ukazuje, ako vďaka jednoduchým cvikom bojovať so stresom a zlou náladou.
Keď sa cítime zle, celé telo máme napäté. Chrbtica je ohnutá, zle sa nám dýcha. Prichádza však niečo ešte horšie: automaticky začneme myslieť negatívne a nezriedka konáme nešikovne. Dostávame sa do začarovaného kruhu.
Claudia Croos–Müller: Hlavu hore – malá kniha prežitia
Foto: NOXI

Keď sa cítime dobre, chrbát máme vystretý a hlava sa prirodzene vzpriami. Môžeme vidieť svet okolo seba a zhlboka dýchať. Samozrejme, povzbudí to aj naše myšlienky, dôverujeme si a reagujeme uvoľnene.

V knihe Hlavu hore! Malá kniha prežitia nájdete 12 cvikov, ktoré môžu vyzerať pre niekoho možno až smiešne či primitívne, no dokážu efektívne regulovať emocionálny stav človeka. Nepotrebujeme pritom žiadne mimoriadne podmienky, oblečenie, náradie či kondíciu. Iba vôľu niečo pre seba urobiť. Stačí len malá chvíľa a budete sa cítiť lepšie.

Nestresujte sa!
Psychické ochorenia sa v súčasnosti dostali už na tretie miesto najčastejších ochorení.
Často sa to začína stiesnenou náladou, podráždenosťou, bolestivým napätím svalov, poruchami koncentrácie, stavmi bez nálady alebo poruchami spánku. Rizikový faktor predstavuje najmä chronický stres.
Koncentrácia mediátorov, takzvaných neurotransmiterov, v krvi (napríklad sérotonín, adrenalín, kortizol) je potom privysoká alebo prinízka. Alebo sa ani neuvoľnia z nervového zakončenia. Určité časti mozgu preto nemôžu optimálne fungovať. A to vedie ku všetkým možným telesným i emocionálnym problémom.
V živote existuje svetlo a tieň.
Ázijské príslovie znie: „Človek sa nemá tisíc dní dobre, kvet nezostane sto dní červený.“ Záťaže sú nevyhnutné. Môžeš sa však postarať, aby ťa nezožrali, aby si neochorel z hnevu.
Staraj sa o seba: posilňuj svoju odolnosť a dobrú náladu.

Vplývaj na svoju nervovú sústavu, rob stabilizujúce telesné cvičenia a pomocou nich sa mentálne i emocionálne upokoj, uvoľni a posilni. K tomu skvele poslúži knižka Hlavu hore! Malá kniha prežitia.

Milan Buno, literárny publicista