Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

John Grisham a jeho Svišť

John Grisham: Svišť Foto: Vydavateľstvo Ikar

Ľudia očakávajú, že sudcovia budú čestní a spravodliví. Ich integrita a nestrannosť sú základom dobre fungujúceho súdneho systému. Lenže čo ak niektorý sudca obíde zákon alebo prijme úplatok?

Bratislava 12. septembra (OTS) - Presne na tom postavil svoj nový právnický triler John Grisham. Svišť je právnický triler, ktorý odhaľuje komplikované sprisahanie siahajúce na najvyššie justičné miesta.
Vyšetrovateľku floridskej Rady pre sudcovskú etiku Lacy Stoltzovú jedného dňa kontaktuje záhadný zdroj a sľubuje, že jej poskytne informácie, ktoré odhalia totožnosť najskorumpovanejšieho sudcu v dejinách amerického súdnictva. S kolegom Hugom Hatchom sa pustia do vyšetrovania tohto prípadu.
Ukáže sa, že ich informátorom je bývalý právnik z Pensacoly Ramsey Mix. Dnes sa pod novou identitou ako Greg Myers rozhodol odhaliť pravdu a poukázať na tých, čo súdnictvu nerobia dobré meno.
Lenže odkiaľ má Greg také presné informácie?
A čo je zdrojom obrovských ziskov onoho skorumpovaného sudcu?
Všetko naznačuje, že bol zapojený do výstavby kasín v rezervácii domorodého kmeňa Tappacolov, ktoré mali obyvateľom priniesť nevídanú ekonomickú prosperitu, no namiesto toho sa otvorili dvere korupcii, prostitúcii, organizovanému zločinu, násiliu, ba i priamemu odstraňovaniu nepohodlných ľudí. Lacy Stoltzová okamžite vytuší, že tento prípad môže byť nebezpečný. A veľmi...

Vypočujte si AUDIO úryvok.
Z knihy Svišť číta herec Boris Farkaš:


JOHN GRISHAM je americký spisovateľ, autor mimoriadne úspešných trilerov z právnického a zo športového prostredia. Dve volebné obdobia bol členom mississippskej Snemovne reprezentantov. Právnická a politická prax mu poskytla množstvo tém na literárnu tvorbu.
Jeho romány preložili do 42 jazykov, viaceré z nich sa stali základom pre filmové spracovanie. Vďaka takmer tristo miliónom predaných výtlačkov po celom svete patrí azda k najčítanejším a najúspešnejším spisovateľom súčasnosti.

Prečítajte si úryvok z nového právnického trileru Johna Grishama Svišť:
„Ide o porušenie sudcovskej etiky?“ spýtala sa Lacy.
„To je veľmi slabý výraz. Pokiaľ viem, ide o korupciu takého rozsahu, akú táto krajina ešte nezažila. Viete, slečna Stoltzová a pán Hatch, tých šestnásť mesiacov vo väzení som nepremárnil. Dali mi na starosť právnickú knižnicu, a tak som stále ležal v knihách. Preštudoval som každý prípad sudcovskej korupcie, čo sa kedy vyskytol vo všetkých amerických štátoch. Mám rešerše, spisy, poznámky, všetko. Keby ste potrebovali, pokojne sa na mňa obráťte. V príbehu, ktorý vám môžem porozprávať, je viac špinavých peňazí ako vo všetkých prípadoch z minulosti. Ide v ňom aj o úplatkárstvo, vydieranie, zastrašovanie, zmanipulované súdne procesy, najmenej dve vraždy a jedno nespravodlivé odsúdenie. Zhruba hodinu cesty odtiaľto hnije v cele smrti nevinný muž. A človek zodpovedný za ten zločin sa teraz pravdepodobne vyvaľuje na svojej lodi, oveľa luxusnejšej ako moja.“
Odmlčal sa, napil sa z fľaše a vrhol na nich samoľúby pohľad. Zjavne bol spokojný, že mu venujú pozornosť. „Otázka teda znie: Chcete do toho ísť? Môže to byť nebezpečné.“

Milan Buno, literárny publicista