Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Knihy

Kniha Dušana Dušeka o úplne obyčajných veciach, ktoré sú krásne

Deti v daždi Foto: Slovart

Držiteľ Krištáľového krídla za publicistiku a literatúru, laureát Ceny Dominika Tatarku a Literárnej Akadémie Dušan Dušek má novú knihu.

Bratislava 1. decembra (OTS) - Deti v daždi sú autorovým hĺbavým návratom do nedávnej minulosti – jeho, aj našej. Kniha plná krásnych ilustrácií vyšla vo Vydavateľstve SLOVART.

Titul Deti v daždi je kalendárom, aj keď trochu iným, takmer opačným, je to kalendár minulého času. Dušan Dušek v ňom prostredníctvom záznamov a zápiskov zachytáva obdobie od januára 2020 po december 2021, ktoré bolo poznačené pandémiou a sociálnou izoláciou. Vytvára obraz blízkej minulosti, opisuje konkrétne, zväčša neveselé udalosti, hľadá v nich súvislosti a smeruje k výstrahe či skôr prosbe, aby sme sa poučili zo svojich zážitkov a chránili to najcennejšie, čo máme: svoje deti. Ide o ich životy. V závere knihy si autor pre čitateľa pripravil aj prídavok pre rok 2022.

„Na celom svete stihol prísť vždy presne o polnoci miestneho času. A všade ho vítali ohňostroje. V priamych televíznych prenosoch sme videli hýrivé svetelné oslavy jeho príchodu na moste v Sydney, potom v Pekingu, deväť hodín putoval cez Áziu, aby po ďalších dvoch hodinách dorazil aj k nám. Dotkol sa nás bozkom medzi dvoma sekundami – toho končiaceho sa a toho začínajúceho sa roka – a upaľoval ďalej, lebo v tej chvíli mal pred sebou ešte dlhú cestu. A zároveň zostal s nami: nový rok.“ Úryvok z knihy Deti v daždi

Knihu veľmi príjemne dopĺňajú dobové ilustrácie – použité z Veľkého poučno-zábavného kalendára obrázkového pre každodennú potrebu z roku 1910, so zalomením a grafickou úpravou od Braňa Matisa.

O autorovi:
Dušan Dušek (1946) je slovenský básnik, prozaik, filmový scenárista, autor rozhlasových hier a literatúry pre deti a mládež, pedagóg a redaktor. Svoje literárne diela začal publikovať od roku 1964 v časopisoch (Mladá tvorba, Slovenské pohľady, Romboid, Kamarát, Slniečko a i.). Knižne debutoval v roku 1972 so zbierkou poviedok Strecha domu. Za svoju tvorbu získal niekoľko literárnych ocenení a je aj držiteľom štátneho vyznamenania – Pribinov kríž I. stupňa.
Vo Vydavateľstve SLOVART vyšli autorovi tieto knihy: Náprstok (1985, 2005), Pešo do neba (2000, Zima na ruky (2006), Holá veta o láske (2010), Melón sa vždy smeje (2013), Gombíky zo starej uniformy (2014) a Ponožky pred odletom (2015), Strih vetra (2018), Potok pod potokom (2021).
Napísal aj knihy pre deti: Babka na rebríku (2009), Pištáčik (2016), niekoľko filmových scenárov a rozhlasových hier.