Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Nové číslo Romboidu sa zamýšľa nad systémom podpory literárnej tvorby

Romboid Foto: Facebook Romboid

Najnovšie číslo Romboidu je na svete.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Nové číslo časopisu Romboid č. 7/2017, ktoré ilustrovala Barbara Prešinská, otvára zamyslenie prekladateľky, spisovateľky a predsedníčky AOSS Vladimíry Komorovskej Kto komu vlastne slúži? o systéme podpory literárnej tvorby a zmysle umeleckých fondov.

Aktuálne číslo prináša úryvok z prózy spisovateľky a filozofky Etely Farkašovej Posledný scenár a poviedky talentovanej prozaičky Lenky Sabovej Exit a exitus, Rozlúčka s (ne)slobodou.

Čitatelia v novom čísle nájdu aj výber básní z pripravovanej zbierky Tibora Kočíka, ktorá vychádza na jeseň pod názvom Rok zasvätenca i básnický cyklus mladej poetky Hany Launerovej Inkubátor a iné básne.

Prekladový blok uvádza esejou Saint-Ex – princ z inej planéty V. Komorovská, ktorá preložila doteraz málo známe básne z ranej tvorby francúzskeho spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho.

Odborné príspevky reprezentuje štúdia českého fotografa, režiséra a grafického dizajnéra Přemysla Havlíka Fenomén posmrtného portrétu ve fotografii, kde sa autor venuje tradícii a vývinu posmrtnej fotografie, ktorá bola koncom 19. storočia bežnou súčasťou kultúry a v určitých formách pretrváva dodnes.

Prodekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Mária Macková sa vo svojej štúdii Literárna komunikácia Pavla Straussa zaoberá tvorbou nezvyčajného mysliteľa, pre ktorého bol centrom pozornosti človek – jeho konanie, správanie, jeho činy.

Časopis prináša tiež rozhovor Lenky Paučovej s profesorom Ivom Pospíšilom V slavistike je treba veľa vecí zásadne zmeniť o postavení slavistiky medzi humanitnými vedami, ale aj o kultúrnych vzťahoch a poklese záujmu Čechov o Slovensko i vzrastajúcom záujme Slovákov o Českú republiku

Súčasťou septembrového čísla sú stále rubriky. Konfrontácie na knihu Pavla Vilikovského Krásna strojvodkyňa krutá vojvodkyňa, ktorú hodnotia v kritických článkoch Ladislav Čúzy Vilikovský nikdy nesklame a Mikuláš Jarábek Telo v príbehu, hlava na cestách, takisto Archívny výber Vladimíry Komorovskej a Knihy mesiaca Iva Pospíšila. Z rubriky Recenzie treba poukázať na hodnotenia kníh Petra Weissa: Tajomný mlyn v Karpatoch (Peter Naščák) a Jany Juhásovej: Od symbolu k latencii (Ján Gallik). Rubrika GPS (glosy, postrehy, správy), okrem iného, prináša cestopis Medarda Slovíka Tento svet už krajší nebude z prostredia Škótska a článok Zuzana Kluvanec Temnota číha na každom rohu zo seriálu Literárne „pulp fiction“.