Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Pán prstenů & filozofie uvažuje nad myšlienkami známeho príbehu

Pán prstenů & filozofie. XYZ

Kniha vychádza z dôležitých častí Pána prsteňov a ich najzaujímavejšie časti rozvádza v esejach.

Bratislava 25. augusta (Teraz.sk) - John Ronald Reuel Tolkien svojimi dielami a predovšetkým Pánom prsteňov ovplyvnil fantastickú tvorbu všetkých druhov a žánrov. Jeho príbehmi sa inšpirovali mnohé knihy, filmy a hry. Rovnako tak aj kniha Pán prstenů & filozofie s podtitulom Jedna kniha vládne všem.

Na rozdiel od drvivej väčšiny diel sa ale táto publikácia žánrovo nestotožňuje s beletriou. S istým nadsadením môžeme povedať, že je krátkym filozofickým spisom. Kniha vychádza z najdôležitejších a najzaujímavejších častí Pána prsteňov, hľadá v nich rôzne zaujímavé myšlienky a rozvádza ich vo svojich esejach.

Pán prstenů & filozofie je rozdelený do viacerých tematických celkov a tie sú zase zložené priemerne z troch krátkych esejí, pričom každá má iného autora. To hodnotím veľmi kladne, pretože ak s tézami toho, či oného autora nebudete súhlasiť, nebudete ho musieť trpieť celú dobu a už po pár stránkach sa uvažovanie a štýl argumentácie aspoň trochu zmení.

Autori rozoberajú vážne témy, ktoré sa vo filozofii objavujú a riešia už od jej počiatkov. Zamýšľajú sa nad smrťou a životom, dobrom a zlom, hriechom a odpúšťaním, náboženstvom (od kresťanstva až po zen budhizmus), ale venujú sa aj ekológii, či napríklad fetišizmu človeka. Keďže boli už tieto témy viackrát rozoberané v mnohých iných dielach, autori sa opierajú o známych aj neznámych filozofov a týmto spôsobom k nim čitateľa privádzajú a zoznamujú ho s ich myšlienkami.

Filozofia je síce náročná a často aj veľmi ťažko pochopiteľná, avšak toto dielo a jeho autori svoje myšlienky podávajú veľmi ľahkým, až ľudovým spôsobom, a preto pri čítaní určite nebudete potrebovať žiadne filozofické slovníky.

Len čo sa rozpamätáte na múdreho Gandalfa, odvážneho Froda a verného Sama, ale aj na zradného Glocha, či ľstivého Sarumana a pospomínate si na ich skutky, samotné čítanie už nebudete brať ako ťažkú filozofiu, ale len prirodzený chod myšlienok vychádzajúci z hodnotenia konania týchto postáv. Kniha je vhodná nielen pre začínajúcich filozofov, ale aj pre každého, kto sa nechal očariť nádhernou Stredozemou.

Autor recenzie: Tomáš Belobrad

Vydavateľstvo: XYZ

Autor knihy: Gregory Bassham, Eric Bronson

Originálny názov: The Lord of The Rings and Philosophy

Počet strán: 352 strán

Väzba: pevná väzba

Jazyk: český jazyk