Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Posledná rozlúčka s prekladateľkou Jarmilou Samcovou bude v piatok

Na snímke z Facebooku Jarmila Samcová. Foto: Facebook - Jarmila Samcová

Posledná rozlúčka s významnou osobnosťou slovenského literárneho života bude v piatok (25.8.) v Bratislave.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Dlhoročná šéfredaktorka Revue svetovej literatúry a prekladateľka z anglického, srbského a chorvátskeho jazyka Jarmila Samcová zomrela 20. augusta v Bratislave vo veku nedožitých 78 rokov. Posledná rozlúčka s významnou osobnosťou slovenského literárneho života bude v piatok (25.8.) v Bratislave. TASR o tom informovali spolupracovníci zosnulej.

Jarmila Samcová sa narodila 15. septembra 1939 v Bratislave. Po absolvovaní Univerzity Komenského v Bratislave pracovala dlhodobo v Nakladateľstve Pravda. Pôsobila vo funkcii zástupcu šéfredaktora vo vydavateľstve Tatran, neskôr pracovala i vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ.

Do slovenčiny okrem iných preložila romány Báseň Oskara Daviča, ocenený Literárnym fondom v roku 1980 i Chazarský slovník Milorada Paviča, za ktorý dostala v roku 1987 Cenu Jána Hollého.

Známe sú aj jej preklady diel Kráľ sivých medveďov od Jamesa Curwooda, Zlaté rybky od Raymonda Chandlera, Niečo sa stalo Josepha Hellera, Kniha džunglí od Rudyarda Kiplinga a ďalších, takmer 50, publikácií umeleckej prózy.

V rokoch 1992 - 1997 bola Jarmila Samcová predsedníčkou Slovenskej spoločnosti prekladateľov umeleckej literatúry. V rokoch 1995 - 2017 viedla ako šéfredaktorka literárny časopis Revue svetovej literatúry.