Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Publicista Andrej Bán napísal knihu príbehov zo súčasného Slovenska

Fotograf a reportér Andrej Bán, archívna snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Farmársku tému z východného Slovenska sleduje dlhodobo a zaradil do knihy aj pre jej mediálnu aktuálnosť.

Bratislava 22. júla (TASR) – Nová kniha novinára Andreja Bána je jeho svedectvo o súčasnom Slovensku. Názov Slon na Zemplíne môže pôsobiť ako výmysel alebo rozprávka či fikcia. Na prezentácii knihy v Bratislave autor potvrdil, že všetko sú to skutočné príbehy z miest, obcí a regiónov.

"Je to prvá slovenská reportážna kniha v našej edícii Prekliati reportéri, čomu sa teším. Veľmi sme chceli domáceho autora a nielen preto, aby sme nemuseli platiť za preklad," povedal Filip Ostrowski z vydavateľstva Absynt, v ktorom kniha vyšla.

Pišúci a fotografujúci publicista Andrej Bán pre TASR uviedol, že v nej zosumarizoval vlastné skúsenosti získané za 30 rokov z ciest po Slovensku. Nie sú to jednorazové návštevy za reportážou, do mnohých lokalít sa opakovane vracia a systematicky sleduje ich dianie a vývoj. Všetky príbehy sú o konkrétnych ľuďoch z konkrétnych častí, pretože ľudia tvoria príbehy, vzťahy a miestne pomery.

Farmársku tému z východného Slovenska sleduje dlhodobo a zaradil do knihy aj pre jej mediálnu aktuálnosť. Príbeh poľnohospodára Juraja Béreša, ktorý má teraz 80-percentnú invaliditu, vyzerá ako z mafiánskych filmov. Podľa neho nemohol zbierať zasiatu úrodu zo svojho poľa, dostával bitky a jeho trestné oznámenie na dôvodné podozrenie zo založenia zločineckej skupiny polícia úmyselne neriešila.

"Béreš je presvedčený, že polícia a iné štátne inštitúcie kryjú na Zemplíne aj dvoch ľudí v agrobiznise. Bývalú parlamentnú poslankyňu za Smer Ľubicu Roškovú a jej pravú ruku, bývalého policajta Patrika Šuchu. Keď prišiel na míting do Michaloviec Fico, osobne ju vítal slovami 'naša Ľubka'. Inými slovami, jeden z 'našich ľudí', čo je v tejto krajine od roku 2006 zvláštny živočíšny druh požívajúci privilégiá, o akých sa nám ostatným ani len nesníva," píše Bán a uvádza ďalšie konfliktné situácie s políciou, neriešenie sťažností, systém dotačných podvodov a iné okrádanie farmárov, ale najmä dosádzanie 'našich ľudí' do čelných pozícii rôznych inštitúcií.



Kapitola o farmároch je jedna z dvadsiatich troch. Čitateľ sa tiež dozvie, kde je u nás obdoba bermudského trojuholníka a takmer zaniknutý život, kto chcel chovať slona, o pomeroch v meste Humenné, praktikách pytliakov, zanikaní podnikov a iných neduhoch. Autor tvrdí, že sú to príbehy vtipné, pochmúrne, bizarné aj tragické. Ako napríklad smrť 51-ročného Róma Karola Sendreia z Magnetizoviec.

"Je to prípad brutality spáchaný tými, ktorí by pred ňou mali občanov chrániť. Sendrei zahynul v júni 2001 po dlhom mučení na policajnej stanici v Revúcej," konštatuje Bán a uvádza viaceré zistené súvislosti.