Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Knihy

Srdcovou záležitosťou spisovateľa Malcolma Bradburyho boli romány

Snímka z Facebookovej fanúšikovskej stránky Malcolma Bradburyho. Foto: Facebook Malcolm Bradbury

Okrem románov Bradbury písal literárne kritiky a eseje a vydával odborné publikácie o autoroch moderných románov, literárnej histórii a príručky modernej britskej a americkej prózy.

Sheffield/Bratislava 7. septembra (TASRTeraz.sk) - Spisovateľ a literárny kritik Malcolm Bradbury sa narodil 7. septembra 1932 v  Sheffielde v Spojenom kráľovstve. Vo štvrtok uplynie od jeho narodenia 85 rokov.

Pozornosť kritikov pritiahol v roku 1959 vydaním svojho prvého satirického románu Eating People Is Wrong (Ľudia sa predsa nejedia) z prostredia provinčnej univerzity. To sa stalo námetom aj jeho ďalších románov, ktoré zostali jeho srdcovou záležitosťou. Jeho najznámejším titulom je román The History Man (vydaný v češtine ako Bořitel dějin) o docentovi sociológie. Posledný román To the Hermitage mu vyšiel v roku 2000.

Okrem románov Bradbury písal literárne kritiky a eseje a vydával odborné publikácie o autoroch moderných románov, literárnej histórii a príručky modernej britskej a americkej prózy.

Malcolm Bradbury najskôr študoval britskú a americkú literatúru na univerzite v britskom Leicesteri. Na Queen Mary College v britskom Londýne absolvoval magisterské štúdium a na univerzite v Manchestri získal v roku 1964 titul doktor. Po štipendijnom pobyte v Spojených štátoch amerických (USA) vyučoval na univerzitách v mestách Hull a Birmingham (Spojené kráľovstvo). V roku 1965 začal pracovať na novozaloženej univerzite (University of East Anglia) v britskom meste Norwich, kde do odchodu na dôchodok v roku 1995 prednášal literatúru.

Ako obľúbený profesor britskej a americkej literatúry oboznamoval sir Malcolm Bradbury poslucháčov na univerzitných kurzoch s kreatívnym písaním. Jeho prvým študentom bol Ian McEwan, ktorý dnes patrí medzi najúspešnejších britských spisovateľov.

Autor satirických románov Malcolm Bradbury, nositeľ Radu britského impéria a v roku 2000 povýšený do šľachtického stavu, zomrel 27. novembra 2000 v meste Norwich v Spojenom kráľovstve.