Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

V Zázračnom oriešku sú vždy rozprávkové prekvapenia

Bienále Zázračný oriešok tradične organizujú od roku 2002 Mestská knižnica v Piešťanoch, mesto Piešťany a Rozhlas a televízia Slovenska s Literárnym fondom.

Piešťany 21. mája (TASR) – Siedmy ročník festivalu Zázračný oriešok otvorí dnes v Piešťanoch galavečer, od utorka 22. mája sa potom naplno s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe rozbehne súťažná prehliadka rozhlasových rozprávkových hier a rozhlasových monologických rozprávok, z ktorých vznikli knižky pre deti.

V ďalšej kategórii to budú rozprávky z produkcie Slovenského rozhlasu realizované dramatizáciou alebo na motívy slovenských i svetových knižných diel. Súťažné príspevky budú hodnotiť dve poroty, detská a odborná.

Bienále Zázračný oriešok tradične organizujú od roku 2002 Mestská knižnica v Piešťanoch, mesto Piešťany a Rozhlas a televízia Slovenska s Literárnym fondom, tretíkrát už aj ako slovensko-české podujatie, a to pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a veľvyslanca ČR na Slovensku Jakuba Karfika.

Kým poroty budú mať v nasledujúcich dňoch "plné uši" súťažných diel, deti z Piešťan a okolia si môžu vychutnávať množstvo sprievodných podujatí, ktoré so sebou Zázračný oriešok prináša. V úvode to bude divadielko Buvik ide do divadla na motívy rozprávok Márie Ďuríčkovej, Kristy Bendovej a Daniela Heviera, uskutoční sa Salónik k 85. výročiu vzniku časopisu Slniečko, čítanie s Osmijankom. Na programe sú výstavy ilustrácií Miloša Koptáka, Tomáša Klepocha, Petra Čisárika, Asociácie ilustrátorov a vydavateľstva Baobab, výstava ocenených ilustrátorov z viacerých ročníkov Bienále ilustrácií Bratislava. Česká strana poskytne výstavu fotografií z histórie Divadla Spejbla a Hurvínka, ako aj z tvorby Jiřího Trnku. V ponuke sú aj dramatizácia podľa knihy Analfabeta Negramotná, prezentácia projektu Čitateľský denník Českého rozhlasu a ďalšie zaujímavé aktivity.

Festival sa skončí v piatok 25. mája odovzdaním ocenení. Zámerom festivalu je prezentácia, súťažná konfrontácia rozhlasovej dramatickej tvorby a bezprostredné stretnutia tvorcov s poslucháčmi rozhlasových rozprávkových hier a rozhlasových večerníčkov, ich rodičmi a pedagógmi.