Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Betliar bol dejiskom 19. ročníka Jazdy sv. Huberta

Hubertova jazda v Betliari v parku pri tamojšom kaštieli 11. októbra 2014. Na snímke jazdci. Foto: TASR/František Iván

Ide o tzv. hon na líšku, kde sa jazdci aj poďakujú patrónovi za dobré športové a spoločenské úspechy.

Betliar 11. októbra (TASR) – Obec Betliar dnes bola dejiskom v poradí 19. ročníka Jazdy sv. Huberta. Tá patrí medzi významné kultúrne podujatia, ktoré sa tu konajú každoročne. Hubertove slávnosti sú zasvätené patrónovi poľovníkov i jazdcov a takáto jazda sa robí vždy na koniec jazdeckej sezóny. Ide o tzv. hon na líšku, kde sa jazdci aj poďakujú patrónovi za dobré športové a spoločenské úspechy.

„Hubertova jazda má svoje pravidlá, niekedy v minulosti sa v Čechách naháňal jeleň, ktorý bol práve na tento účel chovaný. Neskôr sa prešlo na hon na líšku. Dnes prvý jazdec symbolizuje líšku, má na sebe líščí chvost, druhý, ktorý ide za ním je vedúci húfu, my ho voláme mastér, za ním ide húf zložený z jazdcov, ktorí prenasledujú líšku a snažia sa získať líščí chvost a vyhrať tak jazdu,“ priblížil pre TASR jeden z organizátorov podujatia Tomáš Javorský.



Súčasťou dnešného podujatia bola v areáli kaštieľa aj voltíž, prehliadka poľovníckych psov, vystúpenie sokoliarov a skupiny historického šermu Aramis. Vystúpili tiež maďarskí pastieri z Puszty. Samotná Hubertova jazda bola rozdelená do dvoch častí a viac ako 500 divákov mohlo vidieť aj skákanie koní cez parkúrové prekážky. Súčasťou podujatia bol slávnostný sprievod cez obec.

„K tejto myšlienke sa prišlo tak, že v minulosti Slovenská jazdecká federácia usporadúvala takéto jazdy v Topoľčiankach, kde bolo letné sídlo Tomáša G. Masaryka. Bratislavčania to považovali za svoj klenot a ja hovorím, že my tiež máme na východe svoj klenot, je to Betliar. A tak sme sa rozhodli takúto jazdu tu zorganizovať,“ dodal Javorský, ktorý celý život pracuje s koňmi a je zakladateľom Jazdy sv. Huberta v Betliari.