Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach predstaví orchidey z celého sveta

Na archívnej snímke orchidea Foto: TASR/Tomáš Doboš

Od 23. februára 2018 budú môcť návštevníci obdivovať asi 1000 kusov tropických a subtropických druhov a kultivarov spomínaných rastlín.

Košice 22. februára (TASR) - Prvá tohtoročná výstava v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach bude patriť orchideám. Od 23. februára 2018 budú môcť návštevníci obdivovať asi 1000 kusov tropických a subtropických druhov a kultivarov spomínaných rastlín.

"Orchideaceae - vstavačovité je mladá čeľaď, ktorá je nestabilná a jej druhy sa ľahko krížia nielen v rámci rodu, ale aj v rámci celej čeľade. Vďaka tomu vzniká nové potomstvo s kvetmi rôznych farieb a tvarov. Čeľaď obsahuje asi 25.000 botanických druhov, ale vyšľachtených je viac než 100.000 kultivarov registrovaných v Kráľovskej orchideárskej spoločnosti," vysvetľuje vedúci oddelenia Tropickej a subtropickej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Peter Fridman.

Ôsmy ročník výstavy Orchidey – skvosty v ríši rastlín ponúkne široké spektrum rodov tejto rastliny ako napríklad lišajovec (Phalaenopsis), vanda (Vanda), cymbídium (Cymbidium), dendróbium (Dendrobium) a črievičkovec (Paphiopedilum).

"Nie všetky rody orchideí kvitnú v rovnakom období, aj keď väčšina orchideí známych našim návštevníkom kvitne približne už od októbra. Práve preto nie je jednoduché zostaviť takúto výstavu, aby bola zabezpečená aspoň čiastočná pestrosť,"
dopĺňa Fridman. Preto je časť vystavených rastlín nakúpená a zabezpečená z burzy v Holandsku.

Výstava potrvá do 11. marca a návštevníci si ju môžu pozrieť denne od 9.00 h do 16.00 h v expozičných skleníkoch na Mánesovej 23 v Košiciach.