Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Cestovanie MHD v Košiciach bude pre nevidiacich jednoduchšie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nové košické električky sú vybavené technológiou, ktorá komunikuje s povelovou vysielačkou nevidiacich.

Košice 20. júla (TASR) - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sľubuje, že cestovanie mestskými hromadnými prostriedkami bude pre nevidiacich a slabozrakých v Košiciach jednoduchšie. Lepšie orientovať v električkách sa budú prostredníctvom povelových vysielačiek.

"Ako táto technológia funguje, si nevidiaci a slabozrakí vyskúšali na vlastnej koži. Podujatie sme zorganizovali v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska v rámci Kurzu rozvoja špecifických kompetencií nevidiacej a slabozrakej mládeže v Košickom kraji," informovala TASR hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Nové košické električky sú vybavené technológiou, ktorá komunikuje s povelovou vysielačkou nevidiacich. Po stlačení tlačidla na vysielačke sa vo vozidle aktivuje zvukový maják, ktorý ohlási číslo a smer električky. Zároveň informuje vodiča, že do jeho vozidla nastupuje či vystupuje nevidomý.

Podľa Karaffovej klienti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorí si vyskúšali cestovanie s povelovými vysielačkami, túto aktivitu ohodnotili veľmi pozitívne. "Nová technológia im uľahčí priestorovú orientáciu a zaistí jednoduchšiu prepravu."