Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Dejiny väzníc v Košiciach sú spojené s históriou mesta od stredoveku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vo východoslovenskej metropole sú v súčasnosti dislokované dve väzenia - Ústav na výkon trestu odňatia slobody Košice a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Košice–Šaca.

Bratislava 4. marca (TASR) - Dejiny väzníc a väzenstva v Košiciach sú spojené s celou históriou mesta od stredoveku až po súčasnosť. V tejto východoslovenskej metropole sú v súčasnosti dislokované dve väzenia - Ústav na výkon trestu odňatia slobody Košice a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Košice–Šaca. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Mestské väzenie bolo založené začiatkom 17. storočia, v roku 1618. Do histórie vošlo pod názvom Miklušova. Väznica bola účelne členená a na rozdiel od iných zariadení tohto typu zabezpečovala základnú diferenciáciu. Vo svojej pôvodnej podobe prakticky fungovala 260 rokov.

"Pre potreby novozriadených súdnych inštitúcií sa v roku 1872 začalo s výstavbou novej účelovej budovy, ktorej súčasťou bola aj väznica. Budova bola včlenená do mestskej zástavby a do užívania bola odovzdaná v roku 1878. Väznica bola postavená ako dvojposchodová budova, jej stredný trakt spájal sedriálny a mestský súd," objasnil Baláž.

Postupne, ako sa urbanisticky rozrastalo mesto, dostala sa väznica do centra mesta. Jej kapacita časom nepostačovala. V 80. rokoch minulého storočia sa na základe rozhodnutia vlády začala výstavba novej väznice, súčasného Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Košice, ktorý bol odovzdaný do užívania v roku 1991. "Patrí medzi mladšie objekty v Slovenskej republike," uviedol Baláž.

V súčasnosti je ústav profilovaný pre výkon väzby obvinených mužov a žien, ako aj pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov súdom zaradených v strednom a maximálnom stupni stráženia. V ústave je systemizovaných 313 funkčných miest príslušníkov ZVJS a 33 zamestnancov zboru. Celková kapacita ústavu je 317 miest pre výkon väzby a 462 miest pre výkon trestu odňatia slobody. Aktuálne je vo výkone väzby umiestnených 229 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 434 odsúdených.

Na strane druhej ústav Košice-Šaca bol zriadený dňom 1. júla 1969 ako nápravnovýchovný ústav. Jeho zriadenie si vyžiadala vtedajšia spoločenská potreba. Skutočnosťou pri výbere lokality bola potreba pracovných síl pre národný podnik VSŽ Košice. V rokoch 1970-1990 bol tu nepretržite zabezpečovaný výkon trestu odsúdených mužov v druhej nápravnovýchovnej skupiny (NVS).

"Pôvodne bol ústav zriadený v šiestich objektoch, ktoré patrili národnému podniku Hydrostav Košice a slúžili pôvodne ako ubytovne pre pracovníkov tohto podniku. Po vzbure odsúdených v Leopoldove v roku 1991 boli odsúdení tretej NVS rozmiestnení do viacerých ústavov na Slovensku, vrátane ústavu Košice-Šaca. Od roku 1991 v ústave opätovne vykonávali trest odňatia slobody len odsúdení druhej nápravnovýchovnej skupiny (stredného stupňa stráženia) až do roku 2010," dodal na záver Baláž.

V súčasnosti je ústav profilovaný pre výkon trestu odňatia slobody odsúdených mužov súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia.

V ústave je systemizovaných 233 funkčných miest príslušníkov ZVJS a 31 zamestnancov zboru. Jeho celková kapacita je 809 miest pre výkon trestu odňatia slobody. Aktuálne je vo výkone trestu odňatia slobody umiestnených 744 odsúdených.